NOVE INFORMACIJE

MRAČNA PROŠLOST JEDNE OD NAJBOGATIJIH NJEMAČKIH OBITELJI 'Ostali smo bez riječi kad nam je profesor Erker iznio podatke. Bili smo duboko posramljeni'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2019. u 19:11

September 1942: This photograph, of a raid on the Jewish ghetto in Warsaw, was found on the body of a German soldier killed on the Russian front. During such raids Jews were lined up in the streets and forced to stand facing a wall with their hands above their heads for long periods. Gestapo agents on the left are searching some of the victims. Beatings, torture or murder would be the likely result of any 8contrabande being found. (Photo by Keystone/Getty Images)
Getty Images

Ilustracija

 

U nedjelju su mediji objelodanili podatke o nacističkoj prošlosti jedne od najbogatijih njemačkih obitelji, objavivši informacije o prisilnome radu u tvornicama i antisemitizmu tadašnjih čelnika.

 

Tvrtka JAB Holding u vlasništvu obitelji Reimann objedinjuje nekoliko globalnih brandova, među kojima su Dr. Pepper, Krispy Kreme, Panera Bread i Peet's Coffee.

 

Po pisanju nedjeljnog Bilda radnici su za vrijeme njemačkih nacističkih vlasti iskorištavani za prisilan rad te su zlostavljani u tvornicama i privatnim vilama u vlasništvu Alberta Reimanna starijeg i Alberta Reimanna mlađeg u Ludwigshafenu.

 

Obojica su navodno bili odani nacistima te su bili antisemiti. Neupitno je da su profitirali od Drugoga svjetskog rata.

 

Tvrtka je potvrdila informacije iz novinskog napisa te priopćila da je prije tri godine naručila istragu o obiteljskoj nacističkoj prošlosti, koja je nedavno izašla na vidjelo.

 

"Laknulo nam je što su informacije izašle na vidjelo", priopćili su iz tvrtke kad su ih u nedjelju zamolili za komentar.

 

Peter Harf, direktor JAB Holdinga za Bild je rekao: "Reimann Senior i Reimann Junior su krivi. Nijedan od njih više nije među živima, no zapravo su bili za zatvor."

 

Harf je kazao da je znanstvenik sa Sveučilišta u Muenchenu, Paul Erker, njemu i članovima obitelji Reimann prije nekoliko tjedana predstavio rezultate istrage.

 

"Ostali smo bez riječi kad nam je profesor Erker iznio podatke. Bili smo duboko posramljeni jer ti su zločini odvratni", kazao je, dodavši da tvrtka želi donirati 10 milijuna eura odgovarajućoj organizaciji.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo