OPET PODJELE

MREŽE U ITALIJI PONOVNO GORE Nakon Mahmudove pobjede na San Remu, burne reakcije izazvala i najnovija epizoda Inspektora Montalbana o migrantima

Luca Zingaretti glumi inspektora Montalbana
 Profimedia, Alamy

Inspektor Montalbano, najpoznatiji fikcionalni talijanski detektiv, preko tv ekrana je poslalo pro-migrantsku poruku, što je razljutilo pristalice Mattea Salvinija, zamjenika talijanskog premijera, ujedno i tvrdog desničara.

Riječ je o najnovijoj epizodi tv serije Inspektor Montalbano koja se emitirala u ponedjeljak navečer, a u kojoj sicilijski policajac, kojeg igra Luca Zingaretti, skače u more kako bi vratio tijelo migranta koji se utopio u neuspjelom pokušaju da se domogne talijanske obale. U jednoj drugoj sceni pak Montalbano viče na svoje kolege:

- Dosta više te priče o teroristima ISIS-a koji putuju na migrantskim brodovima!

Kako piše Guardian, ovu epizodu pogledalo je čak 11 milijuna ljudi, a odmah nakon prikazivanja izazvala je žustru raspravu, a hashtag #Montalbano postao je jedan od najpopularnijih na Twitteru u Italiji. I dok su mnogi pružali podršku inspektoru, tisuće su ga napale:

- Dosta više promigrantske propagande - predvidljivo je napisao jedan od nezadovoljnih korisnika.

Sam Zingaretti nije želio komentirati epizodu. No, kako ističe Guardian, migranti su oduvijek bili jedna od najvažnijih tema u romanima o Montalbanu. Njihov autor, 93-godišnji Sicilijanac Andrea Camilleri, u nedavnom je intervju za Rai opširnije progovorio o tome.

- Pisao samo o njihovom očaju. To su ljudi koji su pobjegli od ratova. Italija pak postaje zemlja koja se kreće unazad, poput škampa. Mene konsenzualna podrška Salviniju podsjeća na onu koju je svojedobno uživao Mussolini - rekao je Camilleri.

Sam Salvini, vrlo svjestan popularnosti koju među gledateljima uživa Montalbano, nije ulazio u sukob s autorima serije, niti glavnim glumcem. Na Twitteru je u ponedjeljak tek napisao "Volim Montalbana", za razliku od negodovanja koje je tijekom vikenda izrazio zbog pobjede pjevača Alessandra Mahmouda, koji porijeklo preko oca vuče iz Egipta, na čuvenom festivalu u San Remu. Ta je pobjeda također izazvala burne debate na društvenim mrežama u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:41