ZAUSTAVLJENA PRIJETNJA

MUŠKARAC UBIJEN U PUCNJAVI U SAD-u Ustrijeljen dok je pokušavao izvesti bombaški napad na bolnicu s oboljelima od koronavirusa

 
Poprište pucnjave u naselju Belton
 Screenshot / Youtube / 41 Action News

Muškarac starosti 36 godina ubijen je u pucnjavi zbog opiranja uhićenju agentima FBI-a koji su ga istraživali zbog sumnje na terorizam.

Do pucnjave je došlo u Beltonu, a vjeruje se da je 36-godišnjak planirao teroristički napad motiviran rasizmom i protuvladinim stavovima. Prema neslužbenim informacijama planirao je izvesti bombaški napad na bolnicu koja pruža pomoć oboljelima od koronavirusa.

Kako javlja BBC, napadač je identificiran kao Timothy R. Wilson, a mjesecima je bio pod nadzorom kao potencijalno nasilni ekstremist koji "ispoljava rasnu i vjersku mržnju", priopćili su iz FBI-a.

Objavljeno je također da je Wilson ranije planirao napad na školu u kojoj je mnogo crnih učenika, kao i na džamiju i sinagogu. No, odlučio je napasti bolnicu u Beltonu na području Kansas Citya, i to nakon što su tamošnje vlasti naložile stanovnicima da ostanu doma kako bi suzbili širenje koronavirusa.

- Wilson je razmatrao različite mete i definitivno se odlučio za područnu bolnicu u pokušaju da ozlijedi više ljudi. Ciljao je metu koja pruža nužnu zdravstvenu skrb u današnjem okružju - rekli su iz FBI-a, ne navodeći o kojoj je bolnici riječ.

Da je vrijeme za akciju znali su kada su operativnim radom došli do saznanja da je muškarac poduzeo "odgovarajuće poteze da nabavi materijal s kojim može sastaviti eksplozivnu napravu".

Do pucnjave je došlo u trenutku kada su ga agenti krenuli uhititi. Wilson je bio naoružan te je pokušao aktivirati uređaj za koji se pretpostavlja da je riječ o eksplozivnoj napravi, no to još nije potvrđeno. Nakon sukoba s policijom zaprimljen je u bolnicu gdje su liječnici mogli samo konstatirati smrt, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:59