BAJKA BRAĆE GRIMM

Muzej Bamberške biskupije izložio nadgrobni spomenik Marije Sophije von Erthal, barunice koja je vjerojatno inspirirala bajku o Snjeguljici

 
 Profimedia, Visual movies

Muzej Bamberške biskupije na jugu Njemačke u subotu je izložio restauriran nadgrobni spomenik Marije Sophije von Erthal, barunice za koju se vjeruje da je poslužila kao inspiracija za bajku o Snjeguljici i sedam patuljaka, klasiku braće Jakuba Ludwiga Karla i Wilhelma Carla Grimma, piše BBC.

Ravnatelj muzeja Holger Kempkens rekao je da je Sophijin život postao "jezgra Snjeguljice". Barunica von Erthal odrasla je u dvorcu u Lohru na Majni, otprilike 100 kilometara zapadno od Bamberga, a umrla je 1796. godine. "Priča o Sophijinom životu bila je naširoko poznata na početku 19. stoljeća", rekao je Kempkens za BBC.

Bajka o Snjeguljici i sedam patuljaka braće Grimm objavljena je 1812. godine, a do globalne je publike stigla zahvaljujući animiranom filmu Walta Disneyja iz 1937. godine, vjerojatno najpoznatijoj adaptaciji priče o lijepoj djevojci koju je jabukom otrovala zla kraljica da bi je kasnije iz vječnog sna probudio poljubac princa.

"Braća Grimm pisala su priče koje su čuli od lokalnog stanovništva. Postoje indikacije, koje, doduše, ne možemo definitivno dokazati, da je Sophija bila inspiracija za Snjeguljicu. Kada danas radite film o povijesnoj osobi on sadržava i malo fikcije. U ovom slučaju baza je povijest, ali ima i nekoliko fiktivnih elemenata", pojasnio je Kempkens.

Braća Grimm dugo su živjeli u mjestu Hanau, koje je od Lohra na Majni udaljeno svega 50-tak kilometara. Lokalni lorski povjesničar dr. Karlheinz Bartels 80-ih je godina prošlog stoljeća istraživao paralele između bajke o Snjeguljici i života Marije Sophije von Erthal.

Dominik Schreiner / Služba za medije Bamberške biskupije
Holger Kempkens pored nadgrobnog spomenika Marije Sophije von Erthal

Sofijin otac, plemić Philipp Christoph von Erthal, preudao se nakon smrti prve supruge, a Sophijina je pomajka bila na glasu kao dominantna žena koja je otvoreno favorizirala vlastitu djecu. Lohr je bio poznati centar za proizvodnju staklanine i ogledala, a Sophijin je otac bio vlasnik tvornice ogledala. Lorski muzej u svom postavu ima jedno njegovo ogledalo na kojem piše francuski izraz "Amour propre". Taj je izraz jedan od koncepata filozofije Jean-Jacquesa Rousseaua koji kaže da vrijednost ovisi o mišljenjima drugih.

Strašna šuma iz bajke korespondira sa šumom u blizini Lohra koja je bila ozloglašena zbog prisutnosti lopova i divljih životinja. Snjeguljica je prešla preko sedam brežuljaka da bi došla do kolibe u kojoj su živjeli patuljci, inače rudari. Nedaleko od Lohra također postoji rudnik. Do njega se dođe tako što se pređe preko sedam brežuljaka. Taj je rudnik danas zatvoren. Konačno, patuljci i/ili djeca radili su rudniku, a nosili su plašteve kako bi se zaštitili od padajućeg kamenja i prljavštine.

Bajka, dakako, sadrži i detalje koji nisu povezani sa Sophijinim životom kao što su stakleni lijes, otrovna jabuka i princ spasitelj. Također, Sophia nije dobila sretan kraj kao Snjeguljica. Barunica je oslijepila kao dijete te je u 72. godini preminula u manastiru.

Sophijin nadgrobni spomenik zahtijevao je pažljivu restauraciju zbog gornjeg sloja krede, a bio je poseban i po tome što žene u to vrijeme nisu uvijek dobivale nadgrobne spomenike. Baruničin nadgrobni spomenik originalno je bio izložen u staroj bamberškoj crkvi. Kada je ta crkva srušena, spomenik je premješten u bolnicu koju je osnovao Sophijin brat. Kada je na tom mjestu u 70-im godinama prošlog stoljeća izgrađena nova klinika, spomenik je zadržala lokalna obitelj, koja ga je kasnije donirala Muzeju Bamberške biskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11