OBLJETNICA INFORMACIJSKOG SUSTAVA

Na 30. godišnjicu world wide weba, njegov izumitelj poziva na poboljšanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2019. u 20:18

World Wide Web founder Tim Berners-Lee attends a news conference in London December 11, 2014. The inventor of the Worldwide Web said on Thursday access to the internet should be regarded as a basic human right and criticised growing censorship by governments and commercial manipulation. The World Wide Web Foundation created by Tim Berners-Lee said some 38 percent of states denied free internet use to citizens. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS SOCIETY) - RTR4HLTD
Stefan Wermuth / REUTERS

Tim Berners-Lee

World wide web mora se poboljšati kako bi se spriječila zloupotreba i kako bi postao instrument za donošenje političkih odluka, rekao je njegov izumitelj Tim Berners-Lee u utorak u Ženevi, obilježavajući 30. obljetnicu globalnog informacijskog sustava.

"Pedeset posto čovječanstva koristi se tim webom", rekao je britanski fizičar i kompjutorski stručnjak na događaju u sjedištu Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), gdje je razvio koncept weba.

"Moramo načas zastati i dobro ga sagledati", rekao je pozivajući na zaštitu osobnih podataka i slobodu govora na internetu.

U ožujku 1989. Berners-lee predstavio je u CERN-u koncept u kojemu je predložio sustav upravljanja i povezivanja velikog broja znanstvenih informacija nastalih u toj instituciji i tisuća znanstvenika diljem svijeta koji su surađivali s njom.

"Relativno jednostavna ideja", rekao je on u utorak.

Internet, koji je stariji od Berners-leejeva izuma, termin je za globalnu mrežu individualnih kompjutorskih mreža. World wide web jedan je od najpoznatijih sustava za pregledavanje interneta.

Berners-lee još radi na poboljšanju weba razvijajući svoju platformu Solid koja korisnicima omogućava da preuzmu punu kontrolu nad svojim osobnim online podacima.

On zagovara ideju globalnog ugovora za web, kodeksa ponašanja za vlade, kompanije i privatne korisnike.

Šezdesettrogodišnji znanstvenik rekao je da je ključno zadržati web "slobodan i otvoren" koji jamči privatnost.

Osim toga, društvene mreže trebale bi kontrolirati govor mržnje i spriječiti da ih se zlorabi za poticanje kršenja ljudskih prava.

Web već zbližava ljude online u potrazi za istinom, rekao je Berners-lee, ali iznosi svoju viziju weba kao političkog foruma koji bi promicao "logično, zajedničko donošenje odluka".

Generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti rekla je da je Berners-leejev originalni koncept bio "vizija koja je transformirala društvo i način na koji pristupamo informacijama i povezujemo se na globalnoj razini".

CERN, koji se fokusira na pronalaženje najmanje čestice od koje se sastoji svemir, odlučio je 1990-ih tehnologiju world wide weba učiniti dostupnom svima bez naknada.

"Temeljna znanost, sa svojim ambicioznim ciljevima, donosi vrhunski tehnološki razvoj na mnogim područjima i može snažno utjecati na društvo", rekla je Gianotti.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo