KONFERENCIJA

NA VRATIMA ENERGETSKE UNIJE Potpredsjednik EK gost velikog energetskog skupa Jutarnjeg lista

 REUTERS

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, bit će ekskluzivni gost konferencije “Hrvatska na vratima energetske unije” koju organizira Jutarnji list u suradnji s PricewaterhouseCoopers, a koja će se održati 30. siječnja 2018. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Maroš Šefčovič u svom će izlaganju govoriti o jačanju integracije energetskih sustava država članica Europske unije i ulozi Hrvatske u Energetskoj uniji. Naime, energetika je jedan od sektora koji se pokazao najotpornijim dosadašnjim trendovima integracije Starog kontinenta. Iako krovno reguliran kroz tri paketa direktiva i nižih akata donesenih na razini cijele Europske unije, energetska politika je i dalje formalno definirana kroz ovlasti nacionalnih vlada te specifičnih, partikularnih interesa država članica. Uspostava tzv. Energetske unije najnoviji je pokušaj da se te neravnoteže ublaže, a kroz jaču integraciju energetskih resursa i politika, osigura dugoročno veća dostupnost energije na Starom kontinentu.

Za Hrvatsku, državu koja već nekoliko godina iščekuje i temeljni dokument koji bi definirao strateške pravce razvoja domaće energetike, formiranje Energetske unije otvara niz mogućnosti, ali i potencijalnih problema. Da bi sve te prilike i rizici uopće mogli biti adekvatno prepoznati, evidentno je da dosadašnji pristup energetskom planiranju mora biti revidiran te kako u budućnosti nacionalni interes u sferi energetike može biti definiran samo u okvirima zajedničke europske strategije, a da se sredstva realizacije tog interesa mogu pronaći samo u okvirima liberaliziranog, integriranog tržišta.

Projektom “Hrvatska na vratima energetske unije”, Hanza Media i PWC žele dati doprinos otvaranju široke društvene rasprave o ovoj temi. Tijekom siječnja sljedeće godine u Jutarnjem listu i drugim ključnim izdanjima Hanza Medije bit će otvorena široka medijska tribina u kojoj će sve relevantne osobe iz Hrvatske i inozemstva dobiti priliku prezentirati sve aspekte razvoja Energetske unije te posljedica tog procesa na hrvatsku energetsku industriju i potrošače. Sama konferencija, 30. siječnja 2018. imat će dvije teme: Hrvatska i Energetska unija: Kraj koncepta nacionalnog interesa te Hrvatska i prirodni plin: Gdje je balans između tržišta i sigurnosti?

Sadržajno će se konferencija sastojati od prezentacija renomiranih domaćih i stranih eksperata na temu ključnih budućih europskih energetskih trendova u energetici i panel diskusija vezanih za ključne dvije teme proizašle iz uloge Hrvatske u Energetskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:50