'UMJETNIK ZAVOĐENJA'

NAJPOZNATIJI ŽENOMRZAC NA SVIJETU ORGANIZIRA SKUPOVE U 43 ZEMLJE Pobornici legalizacije silovanja i u Beogradu

 YouTube/Twitter

Pobornici legalizacije silovanja iz Srbije najavili su skup u večernjim satima 6. veljače na Trgu republike u Beogradu, piše Blic.rs.

Riječ je, naime, o sljedbenicima anti-feminističkog američkog blogera Daryusha Valizadeha, poznatijeg kao Roosh V, koji traži legalizaciju silovanja na privatnom posjedu. Prema njegovom shvaćanju, žena pristankom da uđe u nečiji stan pristaje na seks.

Roosh je predložio da 'nasilno uzimanje žene ne bude kažnjivo zakonom kad se ne događa na javim površinama'.

Roosh je izazvao zgražanje prošle godine kad je napisao da bi se žene trebale pobrinuti da ih nitko ne siluje, a ne da se muškarce uči da to ne čine.

Prema njegovoj stranici, Roosh priprema međunarodna okupljanja u subotu, 6. veljače, u 43 države diljem svijeta. Uz SAD, okupljanja će se održati u Kanadi, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Srbiji, Rusiji, Izraelu, Iranu, Indiji, Australiji i mnogim drugim državama. Hrvatska nije na popisu.

Na okupljanjima će biti prisutni voditelji, a sam Roosh bi se trebao pojaviti u Australiji.

Međutim, u međuvremenu je Roosh na svojoj stranici napisao kako se skup 6. veljače otkazuje pošto više 'ne može garantirati sigurnost muškaraca'.

- Ne mogu spriječiti muškarce da se sastaju privatno, no službenih skupova neće biti. Ispričavam se svojim pobornicima koji su ostali razočarani mojom odlukom - napisao je. Međutim, mnogi njegovo objavi ne vjeruju, jer misle kako se Roosh time samo želi riješiti policije.

Srpskoj policiji skup nije prijavljen, ali, kako neslužbeno kažu u MUP-u, svakako neće dozvoliti okupljanje koje nije u skladu s Ustavom i zakonima Srbije.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra ističe da je to zastrašujuće.

- Tako bi mogla da se traži zabrana kažnjavanja svih vidova nasilja u privatnom prostoru - kaže.

Inače, Daryush Valizadeh (37) je Amerikanac armensko-iranskog porijekla. Njegov blog i stranica 'Return of Kings' obiluju stavovima da su žene niža bića od muškaraca, da ne trebaju raditi, kao i da odluke u njihovo ime trebaju donositi muškarci. Australija mu je zbog toga uskratila vizu, a gradonačelnici više kanadskih gradova poručili su da nije dobrodošao, piše Blic.rs.

U jednom je videu kazao kako je njegov otac šijit i da je odrastao sa svim muslimanskim uvjerenjima.

- Što mislite odakle dolaze sve moje ideje o patrijarhatu i muževnosti? Ja predstavljam tradicionalne islamske vrijednosti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36