PRIZORI IZ HORORA

Svakog jutra Farha Shaikh (19) stoji na vrhu više od stoljeća stare planine za smeće čekajući kamione za smeće da se probiju.
Odlagalište smeća u Indiji
 Ashish Vaishnav/Zuma Press/Profimedia

"Planine smeća" s kojima se Indija bori već godinama, uskoro će biti zamijenjene postrojenjima za preradu otpada, obećao je premijer Narendra Modi ranije ovog mjeseca, prenosi BBC.

Najstarija i najviša planina smeća u zemlji nalazi se u indijskom gradu Mumbaiju, a visoka je čak 36,5 metara.

Na najpoznatijoj planini smeća pokrajine Denoar nalazi se više od 16 milijuna tona smeća od kojih se njih 8 prostire na tristo hektara. Otpad se nagomilava do 36,5 metara, a sirotinjske su straćare ukopane u samu planinu.

Svakog jutra Farha Shaikh (19) iz sirotinjskog naselja stoji na vrhu više od stoljeća stare planine za smeće čekajući kamione da se probiju. Ova 19-godišnja skupljačica otpada počela je pročišćavati hrpe smeća još dok je bila djevojčica.

S hrpe smeća najčešće skuplja plastične boce, staklo i žicu te ih kasnije prodaje na lokalnoj tržnici. Svakih nekoliko tjedana, Farha nađe potrgani mobitel koji smatra sretnim ulovom. Ona ga popravi, zatim večeri provodi gledajući serije, igrajući igrice i slušajući glazbu na njemu.

Kad se mobitel iznova potrga, Fahra ponovno izgubi vezu s vanjskim svijetom i vraća se traženju novih mobitela na smetlištu.

Otpad koji se raspada oslobađa štetne plinove kao što su metan, sumporovodik i ugljikov monoksid. Prije pet godina izbili su požari koji su gorjeli mjesecima i uzrokovali dim u većem dijelu Mumbaija. Prema studiji indijskog regulatora zagađenja iz 2011. godine požari smeća na odlagalištima glavni su uzrok zagađenja zraka u gradu.

"Svjesni smo toga da je to problem, ali prihvatili smo da ako želimo živjeti u velikim gradovima poput Mumbaija ili Delhija, ove planine smeća dolaze s njima", kaže Dharmesh Shah, koordinator zemlje za Globalni savez za spalionicu Alternative, koaliciju skupina koje se zalažu za smanjenje otpada.

Indija je od 2000. godine donijela pravila kojima se od općina traži prerada otpada. No, većina država izvješćuje samo o djelomičnoj usklađenosti i nema dovoljno postrojenja za pročišćavanje otpada.

Mumbai, indijska trgovačka i prijestolnica zabave, dom je za oko 20 milijuna ljudi, a ima samo jednu takvu tvornicu. Sada postoje planovi za postrojenje za otpadnu energiju u Deonaru.

Trenutno se očekuje plan za otvaranje novih, zelenih radnih mjesta koje je najavio premijer Modi. No, to zabrinjava skupljače otpada poput Farhe koji cijeli život rade ovaj posao. Oni sakupljači koji se uspiju ušuljati na odlagalište, često bivaju pretučeni i izbačeni, no neki potkupe čuvare pa ipak uspiju ući.

Farha mjesecima nema telefon te mora podmićivati ​​stražare s najmanje 50 rupija (0,67 dolara) svaki dan da bi ušla i radila na terenu Deonara. Da bi to popravila, čak je razmišljala i o prebiranju smeća koje je počelo stizati s gradskih bolničkih Covid odjeljenja prošle godine.

"Glad će nas ubiti, ako ne bolest", rekla je Fahra kojoj obitelj ne dopušta da skuplja bolnički otpad.

EU proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje. Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju države članice EU-a da povećaju visokokvalitetno recikliranje, odustanu od odlagališta otpada i smanje spaljivanje na najmanju moguću mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:16