NEPOKORENI GRAD

Napadi na ključno ukrajinsko uporište slabe, ali to je samo privid: Rusi imaju novu ideju s novim oružjem

Nakon dva mjeseca i tisuća mrtvih, Rusi odustaju izravnog zauzimanja grada. Ali imaju novo oružje

Ukrajinski vojnici (arhivska fotografija)

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Čini se da nakon dva mjeseca jenjava ruski napad na Avdiivku, ključno ukrajinsko uporište u regiji Donbas na istoku zemlje.

No to ne znači da su Rusi završili s Avdiivkom. Iako svoje resurse preusmjeravaju na bojišta na jugu i istoku, Rusi očito planiraju organizirati opsadu Avdiivke, ali bez direktnog napada, piše Forbes.

Za ovu strategiju imaju i novo oružje: novu vrstu napadačkog drona koji može letjeti i noću. Ako bespilotne letjelice uspiju prekinuti ukrajinske opskrbne linije prema Avdiivki, garnizon stacioniran u gradu, koji je mjesecima odolijevao tenkovskim i pješačkim napadima, možda će se morati povući.

Ali ako Ukrajinci uspiju te dronove onesposobiti kao što su učinili na jugu - odnosno, ugasiti ih elektroničkim ometanjem - onda bi Avdiivka mogla izdržati.

‘Ukupna se situacija za ukrajinske snage u Avdiivki stabilizirala, jer je ruska ofenziva, kako se čini, dosegla svoj vrhunac. Ruske snage izgubile su volju za napadom, a uništeno im je i dosta opreme‘, kaže analitička grupa Frontelligence Insight u svom izvješću.

‘No logistička se situacija za ukrajinske snage pogoršala‘, dodao je Frontelligence Insight. ‘Iako koriste noćne rute kako bi onemogućili napad dronovima, izvješća s terena pokazuju da ruske snage sada koriste FPV (‘first-person view‘, prev.) dronove s termalnim kamerama za noćno snimanje što Ukrajincima otežava opskrbu.‘

FPV dronovi su mali dronovi kratkog dometa kojima se upravlja putem radija, često uz korištenje VR naočala. Dron koji košta oko 500 dolara, može nositi pola kilograma eksploziva i tako funkcionira kao precizni projektil kojim upravlja čovjek.

I ukrajinska i ruska vojska su od početka rata duž linije fronte od skoro 1000 kilometara rasporedile tisuće FPV bespilotnih letjelica. Dronovi su posvuda - ali ne nužno i cijelo vrijeme. Većina bespilotnih letjelica nema infracrvene kamere, što znači da nisu osobito korisni noću, kada njihovi operateri ne vide svoje mete.

Mrak je značio zaštitu od napada dronova i priliku za dostavu streljiva, zaliha i trupa u Avdiivku cestom 00542 ili nekim poljskim putem. Ruske trupe su pozicionirane otprilike oko 1,5 kilometra od ceste.

Upravo zbog tih dostavnih pravaca, Ukrajinci već dva mjeseca uspješno drže Avdiivku. U listopadu su ruske snage nagomilale tenkove i borbena vozila sjeverno i južno od grada.

image

Ukrajinski operater dronova

Anatolii Stepanov/Afp

No ta su vozila morala proći zone napada ukrajinske artiljerije i dronova kako bi stigla do svojih početnih točaka za napade, a Rusi su u tim probojima izgubili stotine vozila i tisuće ljudi, a da nisu postigli neki značajan napredak.

‘Otkrit ću vam jednu tajnu‘, rekao je Arty Green, poznati ukrajinski topnički časnik. ‘Naše brigade se međusobno natječu. Mi gađamo jednu metu, onda vidimo susjednu brigadu da radi to isto, pa onda još jednu.‘

U studenom su ruski zapovjednici promijenili taktiku. Umjesto napada vozilima, poslali su pješaštvo, uključujući i takozvane jedinice ‘Oluja-Z‘ uglavnom sačinjene od nedavno mobiliziranih i slabo obučenih ‘mobika‘.

Ovi pješački napadi naišli su na ukrajinske tenkove iz brigada koje je Kijev premjestio s juga nakon kulminacije ljetne protuofenzive. Poginule su tisuće Rusa, ali su uspjeli napredovati oko kilometar i pol sjeverno od Avdiivke i do južnog predgrađa.

Zahvaljujući umrtvljenosti ruskog stanovništva, Kremlj je sposoban apsorbirati silne žrtve koje bi u slobodnim društvima srušile vlade. Ali čak ni Rusi ne mogu toliko pogibati. Nakon dva mjeseca i tisuća mrtvih, čini se da Rusi odustaju od pokušaja da izravno zauzmu Avdiivku.

Međutim, borba za zauzimanje grada tek počinje. ‘Ruske snage su promijenile pristup i sada se više fokusiraju na opsadu branitelja umjesto na izravni napad i opsadu čitavog grada, iako će se povremeni napadi nastaviti‘, predviđa Frontelligence Insight.

FPV dronovi za jednokratnu upotrebu s infracrvenim kamerama su ključni. Dodavanje noćnog vida FPV dronu moglo bi udvostručiti njegovu cijenu, zbog čega su Ukrajinci dali prioritet dodavanju infracrvenih kamera većim bespilotnim letjelicama za višekratnu upotrebu pod nazivom ‘Babe Jage‘.

Ali ta dvostruko viša cijena za jedan FPV dron kojim bi se onda moglo upravljati i danju i noću, Rusima bi se moglo isplatiti ako će njima uspjeti prekinuti ukrajinske opskrbne rute za Avdiivku.

Ukrajinske oružane snage obično se ne bore do posljednjeg čovjeka, uz iznimku Mariupolja. Umjesto toga, oni teže mijenjati prostor za vrijeme i traže danak u ljudstvu i opremi za svaki metar koji Rusi zauzmu.

Tako će ukrajinski garnizon napustiti svoj grad ako postoji neposredna prijetnja da budu odsječeni. To se dogodilo u Lisičansku, Severodonjecku i u Bahmutu. To bi se moglo dogoditi i u Avdiivki, ako ruski noćni dronovi onemoguće opskrbu.

Ako u svemu ovome ima dobrih vijesti, to je da se Ukrajinci znaju suprotstaviti dronovima. Krenut će u elektronički rat i radio-ometačima prekidati veze između dronova i njihovih operatera. Intenzivna kampanja ometanja bila je ključna za uspješni prelazak ukrajinskih marinaca preko rijeke Dnjepar u južnoj Ukrajini u listopadu.

Ali nedostaje skupe opreme za elektroničko ratovanje, a ometači prizemljuju i ukrajinske bespilotne letjelice jednako lako kao što prizemljuju i ruske, tako da svaka obrambena kampanja ometanja mora uzeti u obzir mogući gubitak ofenzivnih sposobnosti.

Gledajte nebo, posebno noću. Tamo bi se mogla odvijati treća, potencijalno odlučujuća, borba za Avdiivku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:35