KONTRANAPAD?

NAPADNUT TURSKI GRAD NA SAMOJ GRANICI SA SIRIJOM Ankara tvrdi: 'Minobacački napad izveli su Kurdi! Ubili su dvije osobe, jedna od žrtava je beba'

 
Napad na grad Akcakale
 REUTERS

Dvije osobe su ubijene, dok ih je 46 ranjeno u minobacačkom napadu na turski grad Akçakale u četvrtak poslijepodne. Kako tvrde turske vlasti, napad na ovaj grad koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom je izveden sa sirijskog teritorija, a Ankara je za njega odmah okrivila Kurde.

Među žrtvama je i jedna beba.

Turska je ranije objavila da su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio Reuters, u turskoj ofenzivi ubijena su 23 borca Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i osam civila.

Više od 60.000 ljudi pobjeglo je iz svojih domova otkako je turska krenula u napad.

Turska vojska je ušla u Siriju na četiri točke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al Aina, prenose turski mediji.

Members of police special forces secure the are outside the Akcakale Govenrment House after it was hit by mortar shells fired from Syria, in the Turkish border town of Akcakale, Sanliurfa province, Turkey, October 10, 2019. REUTERS/Murad Sezer
REUTERS
Napad na grad Akcakale

Turske snage su u četvrtak ujutro granatirale područje oko Ral al Aina, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok.

Turska vojska je na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila 181 položaj kurdske paravojske, objavilo je ministarstvo obrane. SDF je na Twitteru napisao kako je pogođen jedan od zatvora s borcima Islamske države.

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica.

No svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji i da stvara rizik da pritvoreni pripadnici Islamske države iskoriste kaos kako bi pobjegli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:14