GRANICA S MEKSIKOM

NAPETOSTI UNUTAR TRUMPOVE ADMINISTRACIJE Nakon prigovora Pentagona, odustaje se od korištenja vojske pri izgradnji pritvora za migrante

Migranti hodaju autocestom u Meksiku
 Ueslei Marcelino / REUTERS

Administracija predsjednika Donalda Trumpa razmatrala je angažiranje američke vojske u izgradnji objekata za pritvor migranata u okviru njihove nove misije na meksičkoj granici, ali se odustalo od te ideje nakon primjedbi Pentagona, rekao je u ponedjeljak dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

To, kako tvrdi Reuters, pokazuje napetosti unutar administracije oko korištenja vojnih resursa kako bi se učvrstila granica i suzbila ilegalna migracija, jedna od glavnih izbornih tema za glasačku bazi predsjednika Trumpa.

Prošli tjedan, vojska je objavila da će na granicu s Meksikom uputiti preko 7000 vojnika, u iščekivanju karavane migranata iz Srednje Amerike koja se polako kreće prema SAD-u.

Prema anonimnom izvoru, Pentagon je prošli mjesec odbio molbu Ministarstva domovinske sigurnosti da vojska gradi pritvore za migrante, pristajući jedino da vojska bude ispomoć graničnim službama.

Po riječima neimenovanog dužnosnika Pentagona, tisuću vojnika je već u petak stiglo u McAllen u Teksasu, gdje je jedan od najvećih graničnih prijelaza s Meksikom. Na granicu će stići još oko 5000 vojnika koji će se ondje pridružiti 2.100 pripadnika pričuvnog sastava Nacionalne garde koji su raspoređeni prije nekoliko mjeseci.

Operaciju pod nazivom "Vjerni domoljub" kojom se želi zaustaviti povorke srednjoameričkih migranata koje idu prema Sjedinjenim Državama kako bi ondje zatražile azil nadzire Sjeverno zapovjedništvo američke vojske (Northcom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28