MAY POKAZALA ZUBE

'NE BUDETE LI FLEKSIBILNI, ODLAZIMO BEZ DOGOVORA, A TO ĆE VAS KOŠTATI 1% BDP-A' Britanska premijerka oštro napala EU zbog zastoja u pregovorima

 
 REUTERS

Britanski mediji pohvalili su premijerku Theresu May nakon njezina prkosna govora u kojem je EU optužila za nepoštivanje te zaprijetila Brexitom bez dogovora. “Najsvjetliji trenuci Therese May”, piše Daily Express, dok Financial Times govori o “premijerkinu bacanju rukavice europskim kolegama”. Dan ranije premijerku su popratili riječima o poniženju na sastanku s europskim kolegama u Salzburgu.

Pokušavajući spasiti svoju reputaciju u javnosti, položaj u stranci te odgovoriti na izazov EU, May je u petak stala pred Britance vidno potresena zbog odbijanja njezina nacrta plana, koji je teškom mukom izborila gušeći pobunu u vlastitoj stranci. Optužujući EU za zastoj u pregovorima zbog “dubokog nepoštivanja” britanske strane poručila je kako se stvari mogu pomaknuti s mrtve točke na samo “ozbiljnim angažmanom” EU.

“Neće ići”

Njezina izjava pojačala je bojazan tržišta od “neurednog”, naglog razvoda Londona i Bruxellesa, zbog čega je funta pala za 1,5 posto prema dolaru, što je najveći dnevni pad u 15 mjeseci. Gospodarstvenici su nakon potresa pozvali na “pragmatizam”.

Na sastanku u Salzburgu predsjednik EV Donald Tusk na njezin je nacrt ugovora o raskidu veza odmahnuo izjavljujući: “Neće ići”. Ona mu je odgovorila u petak. “Jučer je Donald Tusk rekao da naši prijedlozi potkopavaju jedinstveno tržište. No nije iznio kontraprijedlog. Pozivam EU da iznese prijedloge i kaže što je alternativa”, rekla je May.

May se obratila državljanima zemalja EU koji žive u Britaniji dajući im jednostrano obećanje. “U UK živi više od tri milijuna građana EU. Zabrinuti su i pitaju se što ishod sastanka znači za njihovu budućnost. Želim da znate da će čak i u slučaju da ne bude dogovora vaša prava biti zaštićena. Vi ste naši prijatelji, susjedi, kolege. Želimo da ostanete”, poručila je May.

Ponovila je da neće prihvatiti zahtjev za carinsku granicu u Irskom moru niti dopustiti Britaniji da ostane dio jedinstvenog tržišta. “Bruxelles ne smije misliti da će Britanije održati još jedan referendum o ostanku ako ne bude dogovora. To neću napraviti”, istaknula je May.

Donald Tusk djelomično se povukao i ublažio stav nakon Salzburga. Izjavio je da EU “smatra Mayin plan korakom u pravom smjeru”. Europski izvori izjavili su da će EU iznijeti svoje prijedloge prije summita zakazanog za idući mjesec. I iz britanske vlade čuli su se pozivi EU da se odmakne od “ponora” Brexita bez dogvoora.

Popravak štete

Mayin govor u petak bio je namijenjen popravku štete koju su joj nanijeli naslovi o sramoti i poniženju u Salzburgu ne samo u javnosti, nego i u vlastitoj stranci gdje joj se pozicija trese već dugo, ako ne i otpočetka. Times ističe da je održala govor nakon što je Mark Carney, guverner Bank of Englanda, kabinet izvijestio da bi Brexit bez dogovora europsku stranu mogao koštati pada između jedan i 1,25 posto BDP-a, čak i s uvedenim zaštitnim mjerama.

Jedan od najvećih problema za države EU u slučaju izostanka dogovora, piše Times, bit će poslovni ugovori, odnosno mogućnost da neki odjednom postanu nevažeći.

Britanska vlada tvrdi da radi na tri scenarija u slučaju da ne bude dogovora ovisno o nivou suradnje koji će pokazati Komisija i članice kada i ako Britanija objavi da kreće u tom smjeru. Oni se kreću u rasponu od najpovoljnijih, kada će razgovori riješiti najveće probleme, do slučaja da EU odbije surađivati s Britanijom što mnogi vide kao najizgledniji scenarij ne dođe li do dogovora.

Koje je opcije imala Theresa May nakon sastanka u Austriji?

Nastaviti bez reakcije

Ne obazirati se jer europski lideri u Salzburgu nisu rekli ništa novo, iako je retorika bila oštrija od očekivane. Izazvati pobunjenike u stranci jer zna da nemaju većinu.

Ugledati se na Kanadu

To žele zagovornici Brexita. Na konferenciji stranke idući tjedan May bi mogla priznati da njezin plan ne funkcionira te pokušati dogovoriti ograničenja trgovinu. Ili zaprijetiti EU da Britanija odlazi i da će se trgovinski odnosi urediti prema pravilima WTO-a.

Ostati neodređena

Mogla bi javno odustati od plana iz Chequersa, ali tražiti poseban trgovinski dogovor s EU i pokušati pronaći novo rješenje za Sj. Irsku. No, time se ne rješava korijen trenutačnog zastoja u dogovoru.

Odustati od pregovora s EU

Nuklearna opcija kojoj bi mogla pribjeći May prijeteći EU da će početi planirati izlazak bez dogovora ako EU ne pokaže fleksibilnost. Ova se opcija, na koju se May odlučila, smatrala najmanje izglednom zbog “njezina temperamenta”.

Dati ostavku

Ovo se smatralo malo vjerojatno s obzirom na to koliko se dosad May borila za svoju poziciju. To bi bila osobna odluka - da zatraži da netko drugi riješi problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:35