SUKOB PRIJE NADOLAZEĆIH IZBORA

NETANYAHU KOMENTAROM NA RAČUN ARAPA NALJUTIO 'WONDER WOMAN' Poznata glumica osudila premijerovu izjavu da Izrael nije država svih svojih građana

Gal Gadot kao Wonder Woman
 Profimedia, Everett

Izraelska glumica i manekenka Gal Gadot, naširoko poznata po svojoj ulozi "Wonder Woman", istupila je protiv predsjednika Vlade Izraela Benjamina Netanyahua nakon što se ovaj u nedjelju sukobio s izraelskom manekenkom i televizijskom voditeljicom Rotem Selom, piše The Washington Post.

Situaciju u kojoj se trenutno nalaze spomenute osobe zapravo je zakuhala izraelska ministrica kulture i sporta Miri Regev, koja je u subotu rekla da će Benny Gantz, Netanyahuov glavni konkurent na nadolazećim izborima koji će održati 9. travnja, vladu moći složiti samo uz pomoć Arapa.

"Kad će, kvragu, netko u ovoj vladi reći izraelskoj javnosti da je ovo zemlja za sve njezine građane te da je svaka osoba rođena jednaka. Također, i da su Arapi ljudska bića", napisala je Sela na Instagramu, platformi na kojoj je slijedi 830 tisuća ljudi.

Tu je objavu zapazio Netanyahu. "Draga Rotem Sela, pročitao sam što ste napisala. Kao prvo i prvo: Izrael nije država za sve svoje građane. Prema zakonu, Izrael je država-nacija Židova, i samo židova", napisao je premijer Izraela na Facebooku, referirajući se na zakon koji je donesen prošle godine, a u kojem stoji da je Izrael nacionalna domovina Židova i drugih zajednica koje sačinjavaju isključivo Židovi. Manjine taj njegov stav nisu primile s oduševljenjem.

"Kao što ste napisala, nema problema s Arapima u Izraelu - imaju jednaka prava, a Likudova je vlada više od bilo koje druge uložila u arapski sektor", nastavio je. "Mi samo želimo ponovno odgovoriti na najvažnije pitanje ovih izbora: Treba li Izrael voditi snažna desna vlada sa mnom na čelu ili lijeva vlada Yaira Lapida i (Bennyja) Gantza koju će podržati arapske stranke? Oni na drukčiji način neće moći uspostaviti vladu, a takva bi vlada ugrozila sigurnost naše države i njezinih građana. Odluka će biti donesena za mjeseca dana na biralištima. Ugodan dan."

Netanyahu je svoju poruku Seli ponovio u nedjelju. "Želim odgovoriti nekolicini koja je zbunjena. Država Izrael nije država-nacija svih svojih građana; druge manjine imaju nacionalne predstavnike u drugim državama", rekao je. Gadot je na Instagramu podržala Selu, koja ja ranije istupila protiv Netanyahua. "Ljubljenje bližnjega svoga nije pitanje ljevice i desnice, Židova i Arapa, sekularnog i religioznog. To je pitanje dijaloga, dijaloga mira, jednakost i tolerancije", napisala je Gadot na hebrejskom. "Odgovornost za to nadanje leži nama, mi moramo stvoriti bolju budućnost za našu djecu. Rotem, sestro moja, ti si inspiracija za sve nas."

Osim Wonder Woman i Sele, protiv Netanyahua istupio je i izraelski predsjednik Reuven Rivlin, koji je u ponedjeljak odbacio premijerove komentare. "Nema građana prvog reda i nema glasača niže klase. Na biralištima smo svi jednaki. U Knessetu svi imamo predstavnike", rekao je Rivlin, inače dugogodišnji politički suparnik Netanyahua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03