TEŠKE OPTUŽBE

NETANYAHU OPTUŽIO IRAN DA SKRIVA DOKAZE O NUKLEARNOM PROGRAMU 'U kolovozu su uklonili 15 kg radioaktivnog materijala. Znate li što su učinili s njim?'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.09.2018. u 22:11

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses the 73rd session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York, U.S., September 27, 2018. REUTERS/Caitlin Ochs - RC121B1E48C0
REUTERS

 

UJEDINJENI NARODI - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je optužio Iran da je sakrio materijal za izradu nuklearne bombe u skladištu u Teheranu, što je dokaz da ta država nije odustala od svog nuklearnog programa.

"Danas prvi put otkrivam da Iran ima još jedno tajno postrojenje u Teheranu, skriveno atomsko skladište za skladištenje velike količine opreme i materijala tajnog iranskog nuklearnog programa", rekao je Netanyahu na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, pokazavši sliku navodne lokacije.

"Otkad smo pretresli atomski arhiv oni su zaposleni čišćenjem atomskog skladišta. Samo prošli mjesec su uklonili 15 kilograma radioaktivnog materijala. Znate li što su učinili s njim?", upitao je Netanyahu.

"Izvukli su ga i rasprostranili diljem Teherana kako bi sakrili dokaze".

Izraelski premijer je pozvao UN-ovu Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da odmah izvrši inspekcije na lokaciji poznatoj Izraelu.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses the 73rd session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York, U.S., September 27, 2018. REUTERS/Carlo Allegri - RC14F6D318F0
REUTERS
 

Netanyahu je u travnju otkrio ono što je nazvao gomilom arhiva koje dokazuju tajni iranski nuklearni program, uoči odluke SAD-a da se povuče iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015.

Istaknuo je kako su iranski dužnosnici započeli čistiti atomsko skladište, no da imaju još mnogo posla jer imaju "barem 15 brodskih kontejnera, koji su ogromni, 15 kontejnera punih nuklearne opreme i materijala koji su u njima".

"To znači da je na toj lokaciji bilo do 300 tona nuklearne opreme i materijala", zaključio je izraelski čelnik.

Francuska, Velika Britanija, Kina, Njemačka i Rusija ostale su dio sporazuma s Iranom obećavajući da će ga sačuvati usprkos američkim sankcijama.

Netanyahu je optužio europske sile da popuštaju Iranu. Jesu li ti europski čelnici nisu ništa naučili iz povijesti? Hoće li se ikad probuditi?", upitao je.

Izdvajamo