KSB, STASI... SVEJEDNO

NEVJEROJATNO OTKRIĆE U ARHIVU STASIJA U NJEMAČKOM DRESDENU 'Pa to je od Vladimira Putina!'

 
 REUTERS

Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin posjedovao je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, prije pada Berlinskog zida 1989., identifikacijsku karticu istočnonjemačke tajne policije koja je pronađena u arhivu Stasija, objavio je u utorak dužnosnik arhiva.

Identifikacijska kartica, koja je vrijedila od 1985. do 1989., omogućavala je Putinu prolazak kroz kontrolne točke tajne policije DDR-a, rekao je voditelj Stasijeva arhiva u Dresdenu Konrad Felber.

Putin je bio agent KGB-a u Istočnoj Njemačkoj tijekom osamdesetih godina, a kasnije je, krajem 1990-tih, obnašao dužnost čelnika ruske službe FSB, nasljednice KGB-a, da bi 2000. postao ruski predsjednik.

Putinova identifikacijska isprava, koja je godinama nezamijećena ležala u arhivu, "ne znači automatski da je Putin radio za Stasi", rekao je Felber.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je moguće da je ruski predsjednik imao Stasijev ID. "KGB i Stasi su bile partnerske službe, stoga nije moguće isključiti mogućnost takvu vrstu razmjene akreditacija", rekao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55