IMA MRTVIH I U SUSJEDNOM SELU

NEZAPAMĆENI MASAKR STOČARA Napadači upali u selo u 4 ujutro i pobili najmanje 110 ljudi: 'Znamo o čemu se radi, riječ je o osveti...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2019. u 19:28

June 30, 2018 - Bamako, Bamako, Mali - June 30, 2018 in Bamako Mali. Silent March organized by the Peul Movement and Allies for Peace this morning in Bamako. This black march comes a few days after the successive massacres of Koumaga, Nantaga, Kobaka and Boulikessi that have killed nearly a hundred people in total. Many signs and banners were read: - Stop the killings in the center, - Halt to the exactions-, - Stop the genocide - or - No to the community stigma., Image: 390420787, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Napadači u Maliju u subotu su ubili najmanje 110 stočara, pripadnika etničke skupine Fula, otkrio je lokalni gradonačelnik o tom najsmrtonosnijem napadu u posljednje vrijeme u regiji pogođenoj etničkim i džihadističkim nasiljem.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojoj je cilj pronaći rješenje za nasilje koje je prošle godine odnijelo stotine života i širi se zapadnoafričkom regijom Sahel.

Moulaye Guindo, gradonačelnik lokalnog grada Bankassa, kazao je kako su naoružani muškarci, obučeni u tradicionalnu lovačku nošnju Donzo, okružili i napali Ogossagou u 4 ujutro po lokalnom vremenu.

"Pripadnici žandarmerije i dalje broje mrtve, a zasad su našli 110 tijela", rekao je Guindo.

Dodao je kako je napadnuto i obližnje selo Fula imena Welingara gdje je također zabilježen velik broj mrtvih, no još uvijek se ne zna koliko.

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Jedan stanovnik sela Ogossagou smatra kako je riječ o osveti za napad ogranka al Qaede koji je preuzeo odgovornost za napad u petak u kojem je poginulo 23 vojnika i koji je pak prema riječima te skupine bio osveta za nasilje koje je vojska Malija činila nad Fulama.

Džihadističke skupine povezane s al Qaedom i Islamskom državom proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju i susjednoj Burkini Faso i Nigeru kako bi novačili borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktički nitko ne vlada.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje džihadista iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u središnjem Maliju i susjednim državama.

Oko 4,5 tisuća francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Države.

Predstavnici Vijeća sigurnosti u petak su se susreli s predsjednikom Malija Ibrahimom Boubacarom Keitom i drugim predstavnicima vlasti kako bi razgovarali o nasilju i postepenoj implementaciji mirovnog sporazuma iz 2015. s naoružanim skupinama koje nisu islamističke.

Tagovi

Izdvajamo