OSUMNJIČEN ZA TERORIZAM

NIJEMCI OBJAVILI IME UHIĆENOG MUŠKARCA IZ BiH! Muškarca iz Zenice povezuju s masakrom u Parizu, od ranije je dobro poznat policiji u susjednoj državi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.06.2019. u 12:28

German special police secures the area while Moroccan Mounir El Motassadeq is escorted at Hamburg airport, Germany, October 15, 2018, after serving a 15-year jail sentence for helping hijackers to organise the September 11, 2001 attacks on U.S. targets. REUTERS/Fabian Bimmer - RC1A382162F0
Fabian Bimmer / REUTERS

Ilustracija

 

Muškarac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine kojega je uhitila njemačka policija pod sumnjom da je povezan s napadima islamističkih terorista u Parizu 2015. godine je Adis Abaz iz Zenice a riječ je o osobi koja je dobro poznata pravosudnim i policijskim tijelima u BiH, objavili su lokalni mediji u toj zemlji.

Portal Faktor blizak vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA) pozivajući se na neimenovane izvore tvrdi kako je muškarac uhićen prošlog tjedna u okolici Dresdena po tjeralici koju je za njim raspisala belgijska policija upravo Abaz (39) koji u BiH već ima podeblji policijski dosje.

Ranije ga je bosanskohercegovačka policija privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom odnosno međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

U ožujku ove godine isti je sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao i postupao kao pripadnik organizirane kriminalne skupine čiji su članovi bili i Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić. Optužnica ih tereti za međunarodni šverc drogom.

Abaz je priveden u BiH i u siječnju prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz te zemlje prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

To je uhićenje uslijedilo nakon što je na području Slovenije policija otkrila i zaplijenila vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka posebno preinačeno za krijumčarenje robe u kojemu je otkriveno dvadesetak automatskih pušaka.

Ured javnog tužitelja u Dresdenu potvrdio je da je u tom gradu uhićen čovjek koji je možda sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu prije četiri godine.

Uhićenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana BiH kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi.

Europski uhidbeni nalog izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost s napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13. studenog. 2015. godine.

Bosanskohercegovačko veleposlanstvo u Berlinu nije dobilo službenu obavijest o uhićenju njihova državljanina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo