PREDSJEDNIK SRBIJE

NIKOLIĆ 'Presuda Karadžiću ne smije utjecati na sudbinu Republike Srpske'

Serbian President Tomislav Nikolic attends a meeting with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia, March 10, 2016. REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool
 REUTERS

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću "ne može i ne smije utjecati" na sudbinu naroda u Republici Srpskoj, poručio je u četvrtak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u povodu današnje nepravomoćne presude na 40 godina zatvora bivšem vođi bosanskih Srba.

"Ova presuda ne može i ne smije utjecati na sudbinu RS i zato pozivam sve političke predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, poglavito u RS, da se zajedničkim stajalištem bore za svoju Republiku i svoj narod, čija sudbina ovom presudom može biti dovedena u pitanje", navodi se u priopćenju srbijanskog šefa države.

Nikolić je u povodu presude Karadžiću i posebno osude za genocid u Srebrenici izjavio da će "Srbija u potpunosti izvršavati svoje obveze i koristiti svoja prava konstituirana Daytonskim sporazumom, poglavito pravo na podupiranje Republike Srpske i pomoć njezinu opstanku".

Haški tribunal danas je osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora po 11 točaka optužnice za ratne zločine u BiH, među kojima i za genocid u Srebrenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20