TRAŽE ZAJEDNIČKE TEMELJE

'NISMO NA TOJ RAZINI' Američki ministar obrane James Mattis ne vidi uvjete za vojnu suradnju s Rusijom

James Mattis
 Francois Lenoir / REUTERS

Američki ministar obrane James Mattis rekao je u četvrtak da ne vidi uvjete za vojnu suradnju s Rusijom, što predstavlja udarac nadanjima Moskve za obnavljanje odnosa s Washingtonom nakon izbora novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Trenutno nismo u položaju za suradnju na vojnoj razini. No naši politički čelnici će se uključiti kako bi pronašli zajedničke temelje", rekao je Mattis novinarima nakon razgovora u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Upitan vjeruje li da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore u SAD-u, Mattis je rekao: "Zasad bih samo rekao da nema gotovo nikakve sumnje da su se umiješali ili pokušali umiješati u veliki broj izbora u demokratskim zemljama."

Mattisove izjave uslijedile su nedugo nakon što je njegov ruski kolega Sergej Šojgu izrazio spremnost za nastavak suradnje s Pentagonom, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je u interesu obiju zemalja obnova komunikacije između njihovih obavještajnih službi.

"Na najvišoj razini trebamo s inozemnim partnerima njegovati suradnju u borbi s terorizmom", rekao je Putin na svečanosti pred čelnicima ruske tajne službe (FSB), dodavši da želi "obnovu dijaloga s tajnim službama Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a".

"Nismo krivi za prekid i zastoj dijaloga", pojasnio je ruski predsjednik rekavši kako je "očito da sve vlade i međunarodne organizacije moraju surađivati na polju borbe s terorizmom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:23