PRENOSI SE I ZRAKOM

Nizozemci stvorili SMRTONOSAN soj ptičje gripe sposoban UBITI milijune ljudi, a ne čuva ga NITKO!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2011. u 21:21

Otkriće je izazvalo bojazan u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništenje.

Skupina nizozemskih znanstvenika u laboratoriju sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu stvorila je smrtonosni soj virusa ptičje gripe sposoban zaraziti i ubiti milijune ljudi, a sad namjeravaju svoje otkriće predstaviti svijetu, piše britanski The Independent .

Radi se o mutiranom soju virusa ptičje gripe H5N1 koji se može prenositi zrakom, dok se dosadašnji soj virusa, kako se smatra, na čovjeka mogao prenijeti jedino bliskim kontaktom.

Znanstvenici su istraživanje proveli zbog boljeg razumijevanja složenosti genetske mutacije virusa H5N1 u visoko zarazni soj prenošen zrakom, te vjeruju da će njihova saznanja biti od ključne važnosti za razvoj novih cjepiva i lijekova.

Zanimljivo, smrtonosni virus, uzročnik virusnog oboljenja pandemijskih razmjera, čuva se u centru Erasmus u Rotterdamu pod ključem, ali bez naoružanih stražara.

Zabrinuti kritičari upozoravaju da je stvaranjem smrtonosne gripe ugroženo cijelo čovječanstvo i pribojavaju se potencijalne opasnosti od razornog biološkog oružja u rukama terorista, te se pitaju kako je moguće da se takvo istraživanje provodilo na sveučilištu, umjesto u nekom osiguranom vojnom kompleksu.

Otkriće je izazvalo bojazan u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništenje.

- Postoji strah da ako stvorite nešto tako smrtonosno i to se pretvori u globalnu pandemiju da bi mortalitet i troškovi za svijet mogli biti golemi - rekao je za The Independent neimenovani viši znanstveni savjetnik američke vlade.

Otkad se pojavio 1996. godine soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je milijune ptica i zarazio 600 ljudi diljem svijeta, ali uz visoku smrtnost od 60 posto.

Tagovi

Izdvajamo