MJERE ZAŠTITE

Njemačka će do kraja 2023. zabraniti glifosat

Monsantov sprej Roundup sadrži glifosat
 Regis Duvignau/File Photo / REUTERS

Njemačka će do kraja 2023. zabraniti upotrebu spornog herbicida glifosata, odlučila je njemačka vlada u srijedu i predstavila niz mjera zaštite insekata i životinja.

Zabrana tog herbicida koji proizvodi Monsanto stupit će na snagu 31. prosinca 2023. kada istječe dozvola koju je izdala Europska unija.

Ali Njemačka neće čekati 2023. i prva ograničenja predviđa sljedeće godine, uz zabranu korištenja u parkovima i privatnim vrtovima, kao i prva ograničenja za poljoprivrednike.

"Kritiziramo odluku njemačke vlade da postupno eliminira glifosat do kraje 2023.", reagirao je Liam Condon, član upravnog vijeća farmaceutske kompanije Bayer, koja je kupila Monsanto.

"Ta odluka ne uzima u obzir više desetljetnu znanstvenu procjenu neovisnih regulatornih tijela iz cijelog svijeta, prema kojoj je glifosat bezopasan ukoliko se pravilno koristi", istaknuli su u priopćenju.

U Njemačkoj biolozi upozoravaju na alarmantan pad populacije insekata, izazvan djelomično i herbicidima, koji je narušio ekosustave i oprašivanje biljaka.

Osim što je poguban za insekte, glifosat je postao i društveno pitanje nakon što ga je Međunarodni centar za istraživanje raka svrstao u "vjerojatno kancerogene".

Zbog glifosata se vodi tisuće procesa u Sjedinjenim Državama protiv Monsanta, proizvođača tog herbicida i podružnice njemačkog kemijskog diva Bayera.

Glifosat i zeleno svjetlo EU-a iz 2017. za njegovo korištenje su izazvali sukobe u koaliciji Angele Merkel i konzervativaca, sklonih njegovoj uporabi i socijaldemokrata koji joj se protive.

Njemačko udruženje kemijske industrije se također protivi toj zabrani. Osim zaštite insekata, njemačka vlada je predstavila niz mjera za dobrobit životinja i informiranje potrošača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:06