ODLUKA

NJEMAČKA ĆE ZABRANITI 'LIJEČENJE' HOMOSEKSUALNOSTI 'To nije bolest, a navodna terapija čini ljude bolesnima, a ne zdravima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2019. u 17:41

People dance in front of the Victory column as they participate in the annual Gay Pride parade, also called Christopher Street Day parade (CSD), in Berlin, Germany July 23, 2016. REUTERS/Stefanie Loos - RTSJC25
REUTERS

Njemačka će zabraniti dvojbene metode "liječenja" homoseksualnosti u potpunosti za maloljetnike i djelomično za odrasle.

Savezna vlada odlučila je u srijedu da će donijeti mjere koje uključuju novčane i zatvorske kazne za nepridržavanje zabrane.

"Homoseksualnost nije bolest, tako da je naziv terapije (konverzijska terapija) pogrešan", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn, član Kršćansko demokratske unije (CDU) desnog centra.

"Ova navodna terapija čini ljude bolesnima, a ne zdravima", rekao je Spahn i dodao kako je zabrana važan društveni signal svima koji se pokušavaju pomiriti sa svojom homoseksualnošću da je "u redu biti to što jesi".

Konverzijska terapija bit će zabranjena za sve maloljetnike.

Kazna će moći biti izrečena ako su oni koji su otišli na terapiju punoljetni, ali su to napravili jer su bili prisiljeni silom, prijetnjama, obmanom ili nisu bili informirani o "štetnostima terapije", reklo je ministarstvo zdravstva u srijedu.

Njemačka udruga gejeva i lezbijki (LSVD) pozdravila je mjere, ali je pozvala na zabranu konverzijske terapije za mlađe od 27 godina.

"Mladi ljudi u dobnoj skupini između 18 i 26 godina često imaju usporedivu potrebu za zaštitom kao i maloljetnici, pogotovo što se tiče procesa priznanja i ovisnosti o obitelji", rekla je glasnogovornica LSVD-a Gabriela Luensmann.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo