ERODGAN ĆE POBJESNIT

Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.08.2016. u 14:19

Turkish President Tayyip Erdogan attends an interview with Reuters at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, July 21, 2016. REUTERS/Umit Bektas
REUTERS

Njemačka vlada gleda na Tursku kao na platformu za podršku islamističkim i terorističkim skupinama s Bliskog istoka, proizlazi iz povjerljivog dokumenta vlade kojeg je objavio javni servis ARD u utorak.

 

 "Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem Istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan svjesno podržava", stoji u dokumentu Savezne vlade koji počiva na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).

 

"Brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskoj Muslimanskoj braći, Hamasu kao i brojnim oružanim islamističkim skupinama u Siriji koji dolaze od strane vladajuće stranke AKP i njezinog predsjednika Erdogana, podvlače ideološku naklonost prema Muslimanskoj braći", stoji u odgovoru zastupničkom klubu stranke Ljevica u Bundestagu koji je od vlade tražio izjašnjenje o politici prema Turskoj.

 

Njemačka vlada u ovom dokumentu po prvi put vlast predsjednika Erdogana direktno dovodi u blisku vezu s jednom terorističkom organizacijom poput Hamasa koji se u Europskoj uniji kao takav vodi od 2003.

 

"Kao posljedica postupne islamizacije turske unutarnje i vanjske politike, posebice nakon izbora 2011., Turska se razvila u platformu za djelovanje islamističkih grupa na Bliskom i Srednjem Istoku", stoji u vladinom povjerljivom dokumentu.

 

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog "osjetljivosti sadržaja". Stranka Ljevica vladi Angele Merkel predbacuje dvoličnost u politici naspram Ankare koju karakterizira pokušaj zadržavanja dobrih odnosa zbog sporazuma Turske i EU-a oko izbjeglica s jedne i karakteriziranje Turske kao autoritativne države koja gaji kontakte s islamističkim terorističkim organizacijama s druge strane.

 

Odnosi Njemačke i Turske posljednjih mjeseci su izuzetno napeti zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdogana. Istodobno se turskoj vladi predbacuje pokušaj utjecaja na tursku zajednicu u Njemačkoj koja broj oko tri milijuna građana.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo