ZAŠTO JE UBIJEN

NOVI DETALJI LIKVIDACIJE NOVINARA I NJEGOVE DJEVOJKE Objavljen je Janov posljednji, nedovršeni istraživački članak u kojem razotkriva aferu svih afera

 
Ján Kuciak i Martina Kušnírová
 Facebook

Pod naslovom 'Talijanska mafija u Slovačkoj - njezini pipci sežu sve do politike' objavljen je posljednji, nedovršeni članak mladog istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Članak je objavljen u ponoć na portalu actuality.sk za koji je radio, ali simbolično i na brojnim drugim portalima. Ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove, koji su pronađeni u svom domu ustrijeljeni u nedjelju, prvo je ubojstvo novinara u povijesti Slovačke. Policija je utvrdila da slučaj ima sva obilježja naručenog ubojstva.

Kuciak je u svom posljednjem članku naveo veze između talijanske mafije i osoba bliskih slovačkom premijeru Robertu Ficu, kao što je bivša manekenka Maria Troškova koja sada nosi titulu premijerovog "glavnog državnog savjetnika".

Naime, Kuciak navodi, talijanski biznismeni povezani s ozloglašenom kalabrijskom zločinačkom organizacijom 'Ndrangheta smjestili su se u istočnoj Slovačkoj, te su godinama pronevjeravali sredstva europskih fondova, namijenjena relativno siromašnom dijelu Slovačke na granici s Ukrajinom.

Premijer Fico u utorak je održao konferenciju za medije demonstrativno stojeći pored stola nakrcanog s milijun eura u gotovini, što predstavlja vladinu nagradu za informacije o ubojicama. Fico je poručio novinarima da ne povezuju bez dokaza "nevine ljude" s dvostrukim ubojstvom. "To je prekoračenje crte, to više nije smiješno", istaknuo je Fico, obrušivši se na oporbu i medije da koriste tragediju za svoje ciljeve.

Uz zid lokalne crkve more crvenih svijeća tvori improvizirano memorijalno mjesto posvećeno ubijenog novinaru i njegovoj zaručnici. Prolaznici staju, neki kleknu i pomole se, unatoč jezivoj hladnoći koja je okovala Slovačku ovih dana.

A man lights a candle for a tribute to murdered Slovak investigative reporter Jan Kuciak at Slovak National Uprising Square in Bratislava, Slovakia, February 27, 2018. REUTERS/Radovan Stoklasa NO RESALES. NO ARCHIVE     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Aktualna slovačka vlada već je preživjela ulične prosvjede koji su izbili nakon skandala oko veza s nekretninskim poduzetnikom koji je optužen za poreznu prijevaru.

No, sada se očekuje novi val prosvjeda koji bi mogao biti mnogo veći: u petak studenti planiraju izaći na ulice glavnog grada, bez obzira na najavljenu hladnoću.

Netom nakon vijesti o ubojstvu, požar je progutao krov zgrade u Košicama, u istočnoj Slovačkoj, u kojoj se nalazi regionalna porezna uprava. Dužnosnici tvrde da nisu stradali dokumenti, među kojima su i podaci o europskim potporama. No, kako javlja BBC, nakon smrti dvoje mladih ne vjeruju više svi Slovaci u slučajnosti.

Facebook
Premijer Fico na konferenciji za medije pored stola s milijun eura u gotovini, što predstavlja vladinu nagradu za informacije o ubojicama novinara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40