OTKRIO BIVŠI OPERATIVAC

NOVI DETALJI O BIJEGU 'ANĐELA SMRTI' Izraelski Mossad dvaput je propustio priliku uhvatiti jezivog nacističkog liječnika

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2017. u 13:37

CC

Hvaljena izraelska obavještajna agencija Mossad najmanje je dvaput propustila izglednu prigodu za hvatanje zloglasnog nacističkog liječnika Josefa Mengelea koji je stotine tisuće Židova poslao u smrt u Auschwitzu, ustvrdio je u srijedu bivši Mossadov operativac.

Rafi Eitan, koji je 1960. zapovijedao hrabrom akcijom uhićenja Adolfa Eichmanna u Argentini, kazao je da su on i njegov tim tijekom lova na nacističke zločince otkrili i Mengeleovo skrovište.

"Istovremeno kada smo hvatali Eichmanna, otkrili smo da Mengele živi u Buenos Airesu. Pronašli smo njegov stan i stavili ga pod nadzor", ispričao je Eitan za izraelski javni radio nakon što je Mossad skinuo oznaku tajnosti s operacija traganja za čovjekom koji je logorašima u Auschwitzu bio poznat kao "Anđeo smrti".

Kao glavni liječnik u tom logoru, Mengele je "običnim odmahivanjem ruke poslao stotine tisuća Židova u plinske komore", piše dnevni list Yediot Aharanot pozivajući se delkasificirane materijale.

"Također je provodio šokantne 'medicinske' eksperimente na lograšima", dodaje list.

Eitan, sada 90-godišnjak, prepričava kako je Mossad oteo Eichmanna i držao ga u sigurnoj kući prije nego što su ga zrakoplovom El Ala prokrijumčarili iz Buenos Airesa, te dodaje da je tadašnji šef Mossada Issar Harel tražio da istovremeno 'zgrabe' i  Mengelea. Eitan se tome usprotivio.

"Nisam htio u isto vrijeme provesti dvije operacije jer smo već jednu uspješno privodili kraju. Po mom iskustvu, ako pokušate istovremeno provesti i drugu operaciju, riskirate obje", kazao je Eitan.

Kao kompromis, ostao je u Argentini kako bi motrio na Mengelea, dok je idejni tvorac holokausta Eichmann odveden u Izrael gdje je osuđen na smrt i obješen. Mengele tada nije bio u glavnom argentinskom gradu, ali se za tjedan dana trebao vratiti s puta.

"Čekali smo ga, ali je u međuvremenu vijest o Eichmannu obišla svijet i Mengele se više nije vratio u stan u Buenos Airesu", dodaje Eitan.

Po njegovim riječima, timu Mossada Mengele je pobjegao i nakon što je otkriven u Brazilu.

"Mengele je krajem 1962. sa sigurnošću identificiran na jednoj farmi pokraj Sao Paula, no Harel je početkom iduće godine napustio agenciju, a njegov nasljednik nije dao zeleno svjetlo za operaciju protiv Mengelea jer je agencija imala druge prioritete u svijetu", objasnio je Eitan.

Yediot Aharonoth piše kako dokumenti Mossada otkrivaju i neke propuste, navodeći da su operativci Mengelea uglavnom tražili u Paragvaju, iako je bio u Brazilu.

Također podsjeća i na vrlo skupu operaciju prisluškivanja i praćenja Mengelovog sina Rolfa u Zapadnom Berlinu 1983., u nadi da će ih on dovesti do svog oca. U toj operaciji je angažirana i atraktivna agentica koja se kao privatna tajnica pokušala približiti Rolfu, ali nije u tome uspjela.

Mossad nije znao da je Mengele tada već bio mrtav. Doživio je moždani udar plivajući ispred brazilske obale i utopio se 1979. godine. Njegova smrt je potvrđena tek 1985., nakon ekshumacije tijela.

ELIPSO

Izdvajamo