BAŠ IM NE IDE

NOVI FIJASKO TEHERANA Iran ni treći put nije uspio lansirati satelit u orbitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.02.2020. u 19:23

(FILES) This file handout picture released by Iran's Defence Ministry on July 27, 2017 shows a Simorgh (Phoenix) satellite rocket at its launch site at an undisclosed location in Iran. - Iran started counting down on February 9, 2020 to the launch of a new scientific observation satellite scheduled within hours, the country's telecommunications minister said. The United States has raised concerns in the past about Iran's satellite programme, describing the launch of a carrier rocket in January 2019 as a
AFP

Iran u nedjelju ni treći puta nije uspio lansirati satelit u Zemljinu orbitu, potvrdio je glasnogovornik svemirskog odjela u ministarstvu obrane.

Unatoč tome što je uspješno poletio s lansirne rampe, satelit Safar ("pobjeda") nije postigao dovoljnu brzinu za ulazak u orbitu, rekao je Ahmad Husseini.

Lansiranje su pozorno pratili iranski kritičari Izrael i SAD koji strahuju da bi Teheran mogao iskoristiti svemirsku tehnologiju za lansiranje dalekometnih raketa.

Iranska vojska prošle je godine dva puta bezuspješno pokušala lansirati satelit domaće proizvodnje težak 130 kilograma.

Lansiranje u nedjelju trebala je biti prekretnica za nacionalni svemirski program uoči 41. obljetnice Islamske revolucije u utorak.

Husseini je rekao da će inženjeri pokušati ukloniti problem, ali nije najavio datum idućeg lansiranja.

Satelit, koji je također lansiran na domaćoj raketi, trebao je Zemlju obići 15 puta dnevno.

Dužnosnici u Teheranu tvrde da je trebao prikupljati znanstvene podatke za prognozu vremena, prirodne katastrofe i poljoprivredu i da nema nikakvu vojnu svrhu, u skladu s međunarodnim pravilima.

Tagovi

Izdvajamo