GRAĐANI NA NOGAMA

NOVI SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA ŠOKIRAO ŠPANJOLSKU Petorica se iživljavala na djevojci, građani bijesni: 'To je zbog puštanja silovatelja na slobodu'

 
Scena s prosvjeda protiv puštanja petorke 'vučjeg čopora' na slobodu
 Susana Vera / REUTERS

Četvoricu muškaraca i dječaka zadržala je španjolska policija pod optužbom za seksualno zlostavljanje djevojke u turističkom resortu na otoku Gran Canaria. Grupa se prozvala ‘novi vučji čopor’ prema bandi koja je prije dvije godine silovala 18-godišnju djevojku i šokirala Španjolsku.

Petorica muškaraca u starom slučaju oslobođeni su silovanja, a dobili su zatvorske kazne samo za seksualno zlostavljanje. Pušteni su na slobodu uz jamčevinu prošli petak, a diljem zemlje organizirani su prosvjedi protiv njihovog puštanja na slobodu.

Novi sumnjivci zadržani su u policijskoj stanici u gradu Maspalomas, no policija nije objavila previše detalja o napadu koji se dogodio na otoku u subotu navečer, piše BBC.

Kako pišu španjolski mediji, grupa se prozvala ‘novi vučji čopor’ u pritvoru, povezujući se tako s ranijim slučajem koji se dogodio na festivalu trčanja s bikovima San Fermín u Pamploni u srpnju 2016. U Pamploni je banda nasilnika razgovarala o grupnom silovanju te dijelila snimke preko servisa Whatsapp gdje su osnovali grupu ‘vučiji čopor’.

A protester holds a sign during a demonstration against the release on bail of five men known as the
Marcelo del Pozo / REUTERS
Plakat s licima mučkaraca 'vučjeg čopora' na prosvjedu protiv njihovog puštanja iz zatvora

Napad na Gran Canariji također je navodno snimljen barem jednim mobitelom. Istražitelji pokušavaju otkriti jesu li prije svega drogirali djevojku.

I ovaj je slučaj izazvao bijes javnosti, posebno kritiku položaja žrtve u španjolskom pravosudnom sustavu. Mnogi novi napad smatraju direktnom posljedicom oslobađanja petorice iz Pamplone.

Lokalne su vlasti osudile napad rekavši da se zbog ranijeg napada u Pamploni ljudi ne osjećaju sigurno, brinu se i ljuti su.

A protester shouts slogans during a demonstration against the release on bail of five men known as the
Marcelo del Pozo / REUTERS
Protesti protiv puštanja silovatelja na slobodu

Suđenje petorici iz San Fermína izazvalo je bijes diljem zemlje, a tijekom suđenja i nakon izricanja presude organizirani su brojni prosvjedi. Reakcije je posebno izazvalo izvlačenje privatnog života žrtve dok su razgovori u Whatsapp grupi odbačeni.

Prosvjednici su optuživali da država podržava ‘patrijarhalnu pravdu’ nakon što je petorka oslobođena optužbi za silovanje u travnju. Dobili su po devet godina zatvorske kazne za seksualno zlostavljanje. Prošli su tjedan pušteni uz jamčevinu dok čekaju rješenje žalbe.

Premijer Pedro Sánchez rekao je da se ne želi miješati u sudske procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:12