U VRIJEME RAMAZANA

NOVI TEROR NA ULICAMA LONDONA Bijelim kombijem zabio se među vjernike koji su izlazili iz džamije, jedna osoba poginula

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 07:45

Profimedia, youtubescreenshot

Četrdesetosmogodišnjak koji je vozio bijeli kombi ubrzo je uhićen. Prevezen je u bolnicu radi predostrožnosti i psihičke evaluacije.

Jedna je osoba poginula, a najmanje 10 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak iza ponoći u sjevernom Londonu, nakon što se muškarac bijelim kombijem zaletio među vjernike koji su izašli iz džamije u Finsbury Parku, izvijestila je londonska policija, koja je taj događaj nazvala "velikim incidentom".

Policija je priopćila kako su primili dojavu 20 minuta iza ponoći, i to zbog sudara na Seven Sisters Roadu, koja prolazi kroz područje Finsbury Parka.

Četrdesetosmogodišnjak koji je vozio bijeli kombi ubrzo je uhićen. Hrabri prolaznici i sudionici ovog nemilog incidenta zadržali su muškarca koji se zaletio među vjernike. Prevezen je u bolnicu radi predostrožnosti i psihičke evaluacije, a potom će biti predan policiji.

 

 

Premijerka Theresa May izvjestila je da policija ovaj slučaj tretira potencijalnim terorističkim napadom te da će će Vlade održati izvanredni sastanak tijekom jutra.

U međuvremenu je Muslimansko vijeće Velike Britanije izvijestilo kao su napadnuti vjernici koji su izašli iz lokalne džamije. Napad se dogodio u vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, kada se molitve održavaju tijekom noći.

Police officers attend to the scene after a vehicle collided with pedestrians in the Finsbury Park neighborhood of North London, Britain June 19, 2017. REUTERS/Neil Hall
REUTERS
 

Svjedoci događaja navode kako su čuli povike i vrisak te da je zavladao kaos.

- Bio je to bijeli kombi koji je stao pred Finsbury Park džamijom i izgledalo je kao da je pogodio ljude koji su izašli nakon završetka molitve. Nisam vidio samog napadača, iako je izgledao kao da je uhićen, ali vidio sam kombi - izjavio je jedan od svjedoka događaja.

Prije nego što ga je bijesna rulja zaustavila, luđak je vikao 'sve ću vas pobiti!'

Incident pred džamijom uslijedio je nakon niza napada u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci za koje su optuženi islamistički militanti.

 

Izdvajamo