SAMO PLJUŠTE

NOVI UDARAC ZA BORISA JOHNSONA Nakon šamara od Doma lordova još samo kraljica treba odobriti zakon zbog kojeg je rekao da bi se najradije ubio

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2019. u 18:26

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks next to Youth Justice Board Adviser Roy Sefa-Attakora during a roundtable on the criminal justice system at 10 Downing Street in London, Britain August 12, 2019. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS
Daniel Leal-Olivas / REUTERS

Spremni smo uložiti sav napor u pronalazak boljeg rješenja, ali irski zaštitni mehanizam za nas naprosto nije prihvatljiv, izjavio je Boris Johnson (na slici).

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je u petak prijedlog zakona koji obvezuje premijera Borisa Johnsona da traži odgodu Brexita kako bi se izbjegao izlazak iz EU bez sporazuma, dok premijer nastavlja polagati nade u prijevremene izbore kao rješenje političke krize.

Da bi taj tekst koji su zastupnici donjeg doma usvojili u srijedu postao zakonom treba ga odobriti kraljica Elizabeta II. u ponedjeljak. Njegova svrha je odgoditi Brexit, predviđen 31. listopada, za tri mjeseca, ako Boris Johnson do 19. listopada ne postigne dogovor o razlazu s Europskom unijom.

Premijer koji bi "radije umro nego odgodio Brexit", nada se da će oporba usvojiti njegov zahtjev za organiziranjem prijevremenih izbora sredinom listopada, kako bi dobio većinu za izlazak iz EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Johnson je već u petak krenuo u kampanju i u Škotskoj se susreo s poljoprivrednicima i ribarima koji su podržali izlazak iz EU na referendumu u lipnju 2016. na kojem je pobijedio "izlazak" iz EU-a s 52 posto.

Nakon prvog neuspjeha, vlada će ponovo u ponedjeljak navečer zastupnicima na glasanje dati prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora. Oni bi trebali skupiti dvije trećine glasova, ali uspjeh im nije zajamčen.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo