NAJMLAĐI PACIJENT

NOVOROĐENČE POSTALO NAJMLAĐA OSOBA ZARAŽENA KOROVAVIRUSOM Virus potvrđen samo 30 sati nakon rođenja, još uvijek nije jasno kako se beba zarazila

Ilustracija
 MONEY SHARMA / AFP / Profimedia

Novorođenče iz Kine postalo je najmlađa osoba kojoj je potvrđen koronavirus i to samo 30 sati nakon rođenja, piše BBC.

Dijete je rođeno 2. veljače u Wuhanu, epicentru zaraze virusom, javila je kineska informativna agencija Xinhua.

I njegova je majka prije poroda dobila pozitivan test na koronavirus, no još uvijek nije jasno je li se dijete zarazilo u maternici ili nakon rođenja.

Korona virusom je dosad zaraženo 28.018 osoba, od kojih je tek manji broj djece. Umrlo je 565 osoba, a sve smrti osim jedne zabilježene su u Kini.

Novorođenče zaraženo koronavirusom pri porodu je težilo 3,25 kg i sada je stabilnom stanju te pod stalnim nadzorom.

Kako se dijete zarazilo?

Medicinski stručnjaci kažu da je moguće da je dijete pokupilo virus još u majčinoj utrobi.

'Ovaj slučaj nam je podsjetnik da možda majka može prenijeti virus djetetu', kaže glavni neonatolog dječje bolnice u Wuhanu, Zeng Lingkong.

No također je moguće da se beba zarazila nakon rođenja tijekom prvog bliskog kontakta s majkom.

'Moguće je i da se dijete zarazilo uobičajenim putem tako što je udahnulo virus nakon majčinog kašlja', kaže Stephen Morse, epidemiolog sa Sveučilišta Columbia.

Je li uobičajeno da se djeca zaraze?

Zasad se relativno malo djece pokazalo pozitivnima na koronavirus, a to je u skladu i s prijašnjim zarazama koronavirusom uključujući Sars i Mers.

Časopis Američkog medicinskog udruženja (Journal of the American Medical Association – JAMA), u članku posvećenom koronavirusu navodi da je srednja dob zaraženih između 49 i 56 godina, a zaraze kod djece vrlo su rijetke. Slično je bilo i kod prijašnjih zaraza koronavirusom, ali se zasad još ne zna zašto je tome tako.

Prije novorođenčeta iz Kine, najmlađa zaražena osoba bilo je osmomjesečno dijete iz Singapura te osmogodišnje dijete iz Wuhana koje se trenutno nalazi u Australiji.

Virus se proširio gotovo po čitavom svijetu te je potvrđen u 26 zemalja u ukupno 191 slučaju. Umrli su bili mahom starije osobe s jednom ili više bolesti osim one izazvane koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:19