MJERE ŠTEDNJE

NUŽNI REZOVI Njemački Der Spiegel otpušta 20 posto zaposlenih

 Flicker

BERLIN – Ugledna hamburška medijska kuća Der Spiegel najavila je da će u sklopu mjera restrukturiranja i štednje otpustiti 20 posto djelatnika, od čega dobar dio novinara, na što su u srijedu s ogorčenjem reagirali sindikati i strukovne udruge.

„Otpuštanjima, na žalost, nema alternative“, rekao je Thomas Hass, direktor kuće Der Spiegel prilikom predstavljanja programa „Agenda 2018“. Dopisnički uredi neće biti ukidani ali je najavljeno prebacivanje nekih djelatnosti na eksterne tvrtke.

U „Agendu 2018“ spada i postupno uvođenje plaćanja za novinske članke u internetskom izdanju. Isto tako će i kompletno englesko internetsko izdanje biti dostupno samo uz plaćanje.

Ovim mjerama bi se, kako je najavio Hass, godišnje trebala ostvariti ušteda od 15 milijuna eura.

Sindikati i strukovne udruge kritizirali su planove uprave Der Spiegela o ukidanju radnih mjesta, posebice u novinarskom sektoru.

„Meni nije jasno kako će Spiegel nakon planiranog ukidanja mnogih radnih mjesta za kvalificirane novinare održavati sadašnje standarde kvalitete“, rekao je predsjednik Njemačke udruge novinara (DJV) Frank Ueberall.

Predsjednik ogranka za medije pri sindikatu djelatnika u javnom službama Verdi, Martin Dieckman, smatra da Spiegel otpuštanjem novinara odašilje „pogrešan signal“.

„Vi ne možete najavljivati značajne projekte za budućnost i istodobno otpuštati tolike novinare“, smatra Dieckmann.

Promet izdavačke kuće Der Spiegel je pao s 320 na 285 milijuna eura godišnje, a 2010. do 2014. tiraža najvažnijeg proizvoda kuće, tjednika Der Spiegel, pala je za 180.000.

Vlasnici 50,5 posto Der Spiegela su sami djelatnici kuće, dok ostatak otpada na medijski koncern Gruner&Jahr i nasljednike osnivača tjednika Der Spiegel, Rudolfa Augsteina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08