BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a

OBJAVLJENE SNIMKE KOJE RONALDA REAGANA RAZOTKRIVAJU KAO OTVORENOG RASISTA Nazvao je Nixona i divljao: 'Kad sam vidio te afričke majmune u UN-u...'

 
Ronald Reagan
 Keystone/Hulton Archive / Getty Images

Profesor povijesti otkrio je i u časopisu The Atlantic objavio dosad nepoznate snimke razgovora između bivših američkih predsjednika Ronalda Reagana i Richarda Nixona u kojima Reagan afričke delegate u UN-u naziva - ‘majmunima’.

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan rasističke je komentare izgovorio 1971. u telefonskom razgovoru s tadašnjim predsjednikom Nixonom. Reagan je u to vrijeme vršio dužnost guvernera Kalifornije, a razljutilo ga je što su predstavnici iz Afrike u UN-u glasali suprotno SAD-u. Kako piše BBC, članovi delegacije Tanzanije zaplesali su nakon što je UN priznao NR Kinu dok je istovremeno Tajvan izgubio mjesto u UN-u.

Reagan, koji je podržavao Tajvan, nazvao je predsjednika Nixona idući dan, frustriran glasanjem.

- Kad sam vidio te majmune iz tih afričkih zemalja… Dovraga i oni, ionako se još uvijek ne osjećaju ugodno što moraju nositi cipele!

Nixona, koji je 1974. odstupio s dužnosti predsjednika države, na snimci se tad može čuti kako se smije.

Snimku je otkrio Tim Naftali, profesor povijesti na Sveučilištu New York koji je radio kao ravnatelj Predsjedničke biblioteke Richarda Nixona (Nixon Presidential Library) od 2007. do 2011. Svoje je otkriće objavio u časopisu The Atlantic i napisao da su rasistički komentari izbrisani iz originalnih snimki zbog pravila privatnosti. Snimke je objavio Državni arhiv 2000. dok je Reagan još bio živ. Međutim, po sudskom nalogu snimke su ponovno pregledane.

Former U.S. President Ronald Reagan (second from left) is joined by President George Bush (L) and former Presidents (L-R) Jimmy Carter, Gerald Ford and Richard Nixon at the opening ceremony of the Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley on November 4, 1991.  REUTERS/Gary Cameron - GF1DUGLBTWAE
Gary Cameron / Reuters
George Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford i Richard Nixon

- Reaganova smrt 2004. značila je ukidanje pravila privatnosti. Zatražio sam da se snimke razgovora u kojima je sudjelovao Reagan ponovno preslušaju i prije dva tjedna Državni je arhiv objavio integralnu verziju - rekao je.

Reagan je navodno nazvao Nixona kako bi ga pritisnuo da se Amerika povuče iz UN-a, no predsjednik je kasnije rekao da se razgovor uglavnom sveo na Reaganove prigovore na račun afričkih delegata. Naftali piše i da je Nixon kasnije državnoj tajnici rekao da je Reagan tanzanijsku delegaciju opisao kao ‘kanibale’ koji ‘čak ne nose cipele’.

Ronald Reagan je bio američki predsjednik od 1981. do 1989., u vremenu obilježenom klimaksom Hladnog rata i početkom pada sovjetskog komunizma. Umro je 2004. sa 93 godine nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:34