UZDRMANA PETA REPUBLIKA

OBRAĆANJE NACIJI KOJE JE OČEKIVALA CIJELA FRANCUSKA, A PRATIO I ČITAV SVIJET Macron najavio ustupke 'žutim prslucima', zatražio od njih podršku

 Ludovic Marin/Pool / REUTERS

U snimljenom obraćanju naciji koje je emitirano u ponedjeljak navečer francuski predsjednik Emmanuel Macron progovorio je o užarenoj situaciji u svojoj zemlji nakon nasilnih prosvjeda 'žutih prsluka'.

Ustvrdio je da je u Francuskoj na djelu ekonomsko i socijalno izvanredno stanje, a svoje je sugrađane pozvao da mu u 'prijelomnim trenucima' daju podršku i da zajedno rade na rješavanju problema. Pritom je obećao povećanje minimalne plaće za 100 eura s početkom sljedeće godine kao i ustupke u pogledu porezne politike.

- Bijes prosvjednika je dubinski i u mnogim pogledima opravdan, izjavio je Macron, najavljujući odustajanje od planiranog povećanja stope poreza koja je trebala pogoditi umirovljenike s najnižim penzijama. Rekao je i da će od poslodavaca zatražiti da radnicima na kraju godine isplate neoporezivi bonus.

- U zadnjih 40 godina dogodila nam se pošast, imamo čitava sela i kvartove u kojima su se javne službe i životni uvjeti srozali. Imamo mnoštvo ljudi čiji društveni status nije adekvatno prepoznat. Na kukavički smo se način priviknuli na to i sve je upućivalo na to da su ti slojevi društva zaboravljeni, rekao je.

- Ja preuzimam svoj dio odgovornosti. Možda sam vam dao dojam da imam druge brige i prioritete. Znam da su neke od vas moje riječi povrijedile, dodao je.

Prosvjedi građana, od kojih su mnogi odjeveni u žute prsluke, uzdrmali su Francusku u posljednjih nekoliko tjedana. Demonstracije, prvotno organizirane zbog skoka trošarina na naftne derivate, u međuvremenu su prerasli u socijalni bunt praćen žestokim uličnim sukobima prosvjednika i policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11