KOSOVSKI SRBI DALI OSTAVKE

ODGOVOR NA POVEĆANJE CARINA Srbija pružila utočište optuženom za atentat na Olivera Ivanovića, Vučić: Siguran sam da on nije ubojica!

Sa sigurnošću možemo tvrditi da Radoičić nije ubio Ivanovića, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za osumnjičenog u bijegu
Aleksandar Vučić (lijevo) i Oliver Ivanović (u krugu)
 CROPIX/REUTERS

Srpska strana jučer je odgovorila na prošlotjednu odluku vlasti Kosova da za robu iz Srbije te Bosne i Hercegovine poveća carine s 10 na 100 posto.

Predsjednici četiriju većinski srpskih općina na sjeveru Kosova podnijeli su jučer ostavku i objavili da prestaju s radom sva tijela lokalne samouprave “po prištinskom modelu” te da prekidaju komunikaciju s vlastima u Prištini do “potpunog povlačenja diskriminatorskih mjera”. Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da je to odgovor na uvođenje carina, na upad specijalaca te na “pokušaj ubojstva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića”.

Gandijevske metode

EU je upozorila vladu Kosova da je uvođenje carina suprotno propisima CEFTA-e te obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Glasnogovornica EU Maja Kocijančič jučer je još jednom pozvala kosovsku vladu da povuče odluke o podizanju carina, prenio je beogradski Tanjug. “Vlasti na Kosovu moraju odmah povući ove mjere. Sve akcije, mjere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karaktera duboko su uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa”, rekla je Maja Kocijančič.

Srbi na sjeveru Kosova uvođenje carina na proizvode iz Srbije smatraju anticivilizacijskim, nehumanim i protupravnim.

Kosovo ih je povisilo na 100 posto 21. studenoga, dan nakon što su Srbija i BiH glasale protiv članstva Kosova u Interpolu. Kosovska je vlada izuzela iz odluke neke multinacionalne tvrtke koje proizvode u Srbiji, javlja Radio Slobodna Europa (RFE).

U Kosovskoj Mitrovici održan je prosvjed s transparentima “Ne izgladnjujte našu djecu” i “Nemamo lijekove”, sa slikama beba. Srpsko stanovništvo traži ukidanje carina i puštanje osoba koje su po nalogu kosovskog tužiteljstva uhićene prošli tjedan pod sumnjom da su upletene u ubojstvo oporbenog političara Olivera Ivanovića. U bijegu je kontroverzni Milan Radoičić, najvjerojatnije jedan od ključnih ljudi za vezu Beograda sa sjeverom Kosova. U ponedjeljak je uhićena peta osoba, Silvana Arsović, bivša tajnica ubijenog, za koju se sumnja da je manipulirala sigurnosnim kamerama.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović, istaknuo je da su građani okupljeni na prosvjedu “simbol otpora, slobode, opstanka i ostanka u državi Srbiji”. “Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će nas štititi”, rekao je direktor bolnice, javlja RFE. Poručio je da se mora prosvjedovati isključivo gandijevski, mirno, kako se Albancima ne bi dao povod da “okupiraju sjever Kosova i odvoje nas od države Srbije”.

Ostavke gradonačelnika prvi je objavio iz Beograda Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo vlade Srbije. On je rekao da je odbjegli Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, prošao poligrafsko testiranje i da od ponedjeljka srpska policija može tvrditi da on nije ubio Olivera Ivanovića. U nedjelju se Radoičić javio priopćenjem, ali nije htio reći gdje je.

Haradinajev partner

“Sa sigurnošću možemo tvrditi da Radoičić nije ubio Ivanovića”, ustvrdio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Radoičić nije sudjelovao u organizaciji, logistici i poticanju na ubojstvo Olivera Ivanovića, rekao je Vučić za RTS.

Oliver Ivanović se, izgleda, bojao Radoičića. Ivanović je u listopadu 2017. u razgovoru za BIRN opisao Radoičića kao ključnu ličnost na sjeveru Kosova, kao alternativni, neformalni centar moći, ali je zamolio da taj dio razgovora ne objave. Objavljen je nakon ubojstva.

Radoičić je više puta kažnjavan, a ovoga je ljeta ušao u politiku. Kosovski premijer Ramush Haradinaj je u prosincu 2017. rekao da surađuje s Milanom Radoičićem. On je netko sa sjevera koga se pita za sve, rekao je Haradinaj te dodao da ne mora to biti političar jer on priča sa svima.

Pompeo ThaÇiju: Ovo vam je povijesna prilika

Nakon EU, i SAD je pozvao vladu Kosova da ukine nametnute carine.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je razgovarao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem te pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku za postizanje povijesnog dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom u sklopu dijaloga pod okriljem EU.

Iz Bruxellesa pozivaju vladu Kosova da povuče odluku o carinama i vrati se svojim obavezama koje ima kao potpisnica CEFTA-e, sporazuma o bescarinskom režimu zemalja Zapadnog Balkana, te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, nastavak pregovora Kosova i Srbije čini se malo izgledan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:08