SASTANAK U SARAJEVU

Odnose Gruzije i BiH nije ugrozilo Dodikovo promicanje separatističke Južne Osetije

 CROPIX

Gruzijski i bosanskohercegovački ministri vanjskih poslova Mikheil Janelidze i Igor Crnadak ocijenili su u ponedjeljak odnose dvije zemlje odličnim sugerirajući tako da im nije naškodio incident koji je u siječnju izazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kada je u Banjoj Luci ugostio dužnosnike samoproglašene države Južne Osetije.

"Imamo izvrsnu suradnju i razumijevanje oko toga što trebaju bti idući koraci", kazao je novinarima u Sarajevu šef gruzijske diplomacije Janelidze, koji se sastao s visokim dužnosnicima BiH.

Janelidze nije izravno spominjao incident za kojega je odgovoran Dodik kazavši te kako su "obje zemlje prošle mnoge izazove od 90-ih godina uključujući ugrožavanje teritorijalnog integriteta".

Južna Osetija otcjepljenje od Gruzije proklamirala je još 1991. godine, no u ostvarenju separatističkih zamisli nije dobila potporu ni od koga osim od Rusije.

Ovaj teritorijalni spor bio je i povod rusko-gruzijskog rata 2008. u kojemu je gruzijska vojska poražena.

Gruzijski ministar vanjskih poslova kazao je u Sarajevu kako je nakon tih kritičnih razdoblja sada prioritet na drugim ciljevima, a posebice na procesu europskih integracija čemu, kako je potvrdio, teži Gruzija.

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije Anatolij Bibilov bio je ove godine u Banjoj Luci gost predsjednika RS Dodika na proslavi 9. siječnja, neustavnog praznika kojega obilježavaju kao dan tog entiteta. Uz predstavnike srbijanske vlade Biblov je bio jedini gost iz inozemstva koji je pristao sudjelovati u obilježavanju praznika koji je pravorijekom Ustavnog suda BiH proglašen nezakonitom.

Tada je potpisan i "sporazum o suradnji" Južne Osetije i RS, a zbog svega je vlada Gruzije uputila prosvjednu notu vlastima BiH uz upozorenje kako to narušava međudržavne odnose.

"Ja nisam došao u BiH, ja sam na praznik došao u RS", kazao je tada Bibilov komentirajući upozorenje koje je Sarajevu poslano iz Tbilisija.

Dodik je tom prigodom kazao kako Gruzija "nije prijateljski nastrojena prema RS, niti je RS prijateljski nastrojena prema Gruziji".

Ministar Crnadak kazao je ipak u ponedjeljak kako su odnosi BiH i Gruzije vrlo dobri te kako nema pitanja koja ih opterećuju. "Mikheil dobro razumije odnose koji vladaju kod nas", kazao je ministar vanjskih poslova BiH Crnadak aludirajući na spornu situaciju iz siječnja.

Crnadak je u Sarajevu s Janelidzeom potpisao i memorandum o razumijevanju između ministarstva vanjskih poslova dvije države.

Crnadak je potvrdio kako je zajednički interes približavanje Europskoj uniji što će biti jedan od glavnih elemenata suradnje, a u ovom slučaju riječ je o činjenicu da BiH nudi Gruziji iskustva koja stekne u procesu europskih integracija jer je Sarajevo članstvu u EU, unatoč svim problemima, puno bliže nego Tbilisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:17