VELIKO PRIZNANJE

ODUŠEVLJENA BILJANA BORZAN 'Apsolutno sam presretna. Moja borba došla je do najviše razine, velika je stvar kada te u govoru osobno podrži Juncker'

 HANZA MEDIA/REUTERS

Veće priznanje da im rad i uloženi novac na istraživanju razlika u kvaliteti istih proizvoda starim, odnosno novim članicama EU nije bio uzaludan, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i njezina kolegica iz Češke Olga Senhalova nisu mogle dobiti. Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije u svom godišnjem obraćanju Europskom parlamentu o stanju Unije prvi je put s najviše razine EU osudio problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU.

- Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda! Neprihvatljivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete, svi građani moraju imati isto ribe u ribljim štapićima, kakaa u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu, kazao je Juncker.

Čuvši izrečeno, Borzan je bila oduševljena, a čestitke su ubrzo počele stizati i od drugih kolega zastupnika.

- Apsolutno sam presretna jer je borba koju sam započela s češkom zastupnicom Olgom Senhalovom, od početaka kad su se čula samo naša dva glasa, došla do najviše razine gdje ju u svom govoru o stanju EU spominje i predsjednik Juncker. Ovo je veliko postignuće jer određuje smjer EU po ovom problemu i označava snažnu političku volju da se riješi, kazala je Borzan koja je odmah po završetku svog istraživanja za hrvatsko i njemačko tržište rezultate poslala u Europsku komisiju.

Podsjetimo, Borzan je na istraživanje potrošila gotovo sav svoj proračun koji na raspolaganju ima svaki europarlamnetarac za promidžbene aktivnosti, a rezultati su pokazali da su proizvodi u Hrvatskoj lošije kvalitete, ali i skuplji.

- Moj posao je da EU radi za ljude. Svi naši napori, borba Davida i Golijata rekla bi, danas su rezultirali ovom snažnom političkom podrškom. Znam da su neki projekti u Komisiji već u pokretu. Ovo je jako dobra vijest za sve naše građane koji se osjećaju kao potrošači drugog reda, istaknula je Borzan, koja će rezultate svoga istraživanja koje je provela u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu predstaviti i na okruglom stolu u Europskom parlamentu 27. rujna. Sudjelovanje su najavili i povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova, europarlamentarci, predstavnici potrošača i proizvođača, a osim prezentacije rezultata bit će najavljene i nove inicijative vezano uz tu problematiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33