NOVA VLADA

ONLINE GLASOVANJE Članovi talijanskog Pokreta 5 zvijezda dali zeleno svjetlo za koaliciju s demokratima

Luigi Di Maio
 REUTERS

Članovi protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) u utorak su 'online' glasovanjem dali zeleno svjetlo predloženoj koaliciji s Demokratskom strankom (PD) lijevog centra i time otvorili put formiranju nove vlade.

Od 79.634 člana koji su sudjelovali u glasanju, njih 79,3 posto se izjasnilo za koaliciju s PD-om, dok je 20,7 posto bilo protiv, kazao je novinarima predsjednik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio.

Nova bi se vlast mogla uspostaviti za nekoliko dana, čime bi se vođa krajnje desne Lige Matteo Salvini vratio u oporbu te bi se izbjegli i prijevremeni izbori kojima se Salvini nadao.

Premijer Giuseppe Conte bi sada trebao predsjedniku Sergiju Mattarelli predložiti listu s imenima ministara u budućoj vladi. Ako pristane, slijedi svečanost polaganja prisege i glasovanje o povjerenju u parlamentu.

"Ponosan sam na današnje glasovanje i na vladu koja dolazi", rekao je Di Maio.

Prethodna vlada Pokreta 5 zvijezda i Lige, u kojoj je izvorno jači partner bio M5S, raspala se početkom kolovoza kada je Salvini, ponukan većinskom podrškom koju Liga ima u anketama, napustio koaliciju kako bi izazvao prijevremene izbore.

Nestranački premijer Conte nakon toga je podnio ostavku, ali su M5S i PD postigli sporazum prema kojemu bi Conte ostao predsjednik nove vlade.

Pokret pet zvijezda, osnovan prije deset godina kao oporba Demokratskoj stranci, pristao je formirati novu vladu s bivšim protivnicima kako bi spriječio prijevremene izbore nakon raspada koalicije s Ligom.

Nedugo nakon što je počelo glasanje, stranke su objavile zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad njihove nove vlade.

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije.

Italija ima drugi najveći javni dug u EU-u u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala "pretjerana rigidnost" europskih proračunskih pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:18