PITANJE FIDESZA

ORBAN IZNIO UVJETE ZA OSTANAK SVOJE STRANKE U EPP-u Smatra da ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za zaštite granica

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.03.2019. u 13:41

Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves the stage after delivering his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

 

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uvjete za ostanak svoje stranke Fidesza u Europskoj pučkoj stranci (EPP) uoči glasanja idućeg tjedna o izbacivanju Fidesza.

"Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika", rekao je u nedjelju predstojnik Orbanovog ureda Antal Rogan za državnu televiziju.

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Europske komisije u nadležnost država članica, ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz proračuna EU-a članicama se treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je.

"Sve dok se ti prijedlozi izričito ne odbacuju, Fidesz će ostati u EPP-u", kazao je.

Napetosti između Orbana i EPP-a eskalirale su otkako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava ilegalnu imigraciju.

Trinaest od 56 stranaka članica EPP-a službeno je zatražilo "isključenje ili suspenziju" Fidesza, a o tom prijedlogu glasat će se u srijedu, 20. ožujka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo