U ZNAK SJEĆANJA

Oslo: Springsteen nastupio na koncertu za žrtve Breivikova pokolja

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2012. u 23:03

AP Photo / Vegard Groett, NTB scanpix, POOL

OSLO - Deseci tisuća ljudi među kojima i kraljevski par i premijer Jens Stoltenberg okupilo se u nedjelju na koncertu za žrtve krvavog pohoda koji je prije godinu dana izveo norveški ekstremist Anders Behring Breivik ubivši 77 osoba, a posebni gost bio je Bruce Springsteen .

Jens Stoltenberg na nedjeljnom koncertu

Zvijezda koncerta, čiji se mogući dolazak najavljivao ali nije unaprijed bio potvrđen, pomno je izabrao pjesmu "We shall overcome" i posvetio je svim obiteljima koje su izgubile svoje bližnje.

Po procjenama policije, na koncertu se okupilo oko 50.000 osoba. Veliki broj došao je s ružama, simbolom Laburističke stranke čije je članove 22. srpnja 2011. Breivik uzeo za cilj. Tridesettrogodišnji ekstremist rekao je da je izveo napade kako bi obranio zemlju od "muslimanske invazije", a mlade članove Laburističke stranke poubijao zbog stranačke useljeničke politike i promicanja multikulturnog društva.

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata.

Norveška princeza Märtha Louise i njezin brat Haakon na koncertu

Breivik je u zatvoru gdje čeka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka će biti poznata 24. kolovoza.

Izdvajamo