6 METARA POD ZEMLJOM

OTKRIVEN TAJNI PODZEMNI KOMPLEKS Pronašli tunel u kojem je Hitler radio na atomskoj bombi

Tragom dnevnika starog naci-fizičara Sulzer je otkrio ulaz u tajni podzemni kompleks

Ogromni podzemni kompleks u blizini Linza u Austriji najvjerojatnije je skrivao postrojenje u kojem su nacisti posljednjih dana svojega režima pokušavali razviti atomsku bombu, kako bi u posljednji trenutak ishod rata okrenuli u svoju korist.

Arhivi iz SAD-a i Rusije

Ulaz u kompleks otkrio je prošlog tjedna Andreas Sulzer, austrijski redatelj dokumentarnih filmova koji istražuje nacistički projekt razvoja atomske bombe. Sulzer je pretražio arhive u Njemačkoj, Rusiji i SAD-u, pa je slijedeći tragove iz dnevnika jednog starog austrijskog fizičara kojeg je našao u američkim arhivima došao do terena pokraj mjesta St. Georgen an der Gusen. Počeo je kopati na mjestu na kojem je njegova ekipa otkrila povećanu razinu radijacije, što se poklapa s teorijom o tajnom naci-postrojenju za proizvodnju i testiranje atomske bombe.

Šest metara ispod zemlje Sulzer je otkrio ostatke masivne granitne građevine. U dokumentaciji koju je istraživao pisalo je da se ulaz u tunel nalazi u kompleksu koji su koristile SS postrojbe. Istraživač je tu pronašao i SS uniforme, ali mu vlasti nisu dozvolile da dalje kopa, bez obzira na to što on ističe da ima dozvolu vlasnika zemljišta.

Na šest metara dubine otkrio je objekt sa strmim stepeništem. Na temelju geoloških ispitivanja vjeruje se da vodi do velike pećine unutar planine.

Kopali logoraši

Na tajnom nuklearnom postrojenju radili su logoraši iz Mathausena: Sulzer je otkrio dokument u kojem se navodi da je 2. siječnja 1944. godine 272 zatvorenika iz Mauthausena prevezeno na rad u St. Georgen. Pri samom kraju rata, u studenome 1944., vjeruje se da je od 20.000 do 40.000 ljudi radilo na izgradnji podzemnih tunela.

Pretpostavlja se da je noovotkriveni kompleks bio povezan s podzemnom tvornicom Bergkristall koja je proizvodila avione Messerschmitt ME 262, bitno nacističko oružje u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata. Bergkristall je otkriven odmah poslije rata, ali je drugi dio podzemnog kompleksa čini se sve dosad ostao neotkriven. I još uvijek neistražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:15