JOŠ JEDAN NEVJEROJATAN PROPUST

OTKRIVENA JOŠ JEDNA POGREŠKA NESPOSOBNJAKOVIĆA IZ AGENCIJE ZA SIGURNOST HAVAJA Zaposlenik se slikao u uredu i cijelom svijetu otkrio lozinku za sustav

 
 Profimedia, Newscom

Stanovnike Havaja je prošle subote ujutro na mobitelima dočekala zastrašujuća, ali na svu sreću lažna poruka: 'Postoji prijetnja od napada balističkom raketom. Odmah potražite sklonište. Ovo nije vježba!' Agonija stanovništva trajala je punih 38 minuta kad se oglasila Agencija za upravljanje izvanrednim situacijama, koja je i poslala poruku, objavivši da nikakve rakete ne lete prema Havajima i da se dogodila pogreška.

Kasnije su objasnili da je neimenovani zaposlenik na računalu slučajno odabrao pogrešnu opciju u padajućem izborniku i poslao je, te da sustav nije hakiran.

‘Bila je to ljudska greška koja se dogodila za vrijeme standardne procedure kod izmjene smjena. Zaposlenik je stisnuo krivi gumb’, rekao je guverner David Ige, piše Business Insider.

Međutim, fotografija nastala u sprnju prošle godine u prostorijama Agencije potaknula je novu raspravu na Twitteru, a oni koji nisu posumnjali u teoriju zavjere, jako su zabrinuti za cyber sigurnost Agencije. Naime, na fotografiji je zaposlenik koji pozira ispred nekoliko monitora. Na jednom monitoru nalazi se post it i to sigurno nikome ne bi bilo zanimljivo da se na njemu ne nalazi jasno napisana lozinka za sustav.

Glasnogovornik Agencije potvrdio je za Hawaii News da je lozinka autentična i da se koristila za internu upotrebu, no smatra ‘da više nije u upotrebi’. Premda računala na fotografiji nisu povezana sa sustavom preko kojeg je poslana lažna uzbuna, fotografija je potaknula niz pitanja generalno o sigurnosti i zaštićenosti podataka Agencije.

Zapisivanje lozinki bilo gdje, a posebno na radnom mjestu je veliki sigurnosni propust. Tvrtke svojim zaposlenicima redovno preporučuju da lozinke pamte ili da ih zapisane čuvaju u novčaniku. No, lozinka zapisana na monitoru nikako nije sigurna, posebno u Agenciji koja bi trebala pružiti sigurnost stanovnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:56