SLOVENIJA

OTKRIVENA NA GRADILIŠTU: U Mariboru uspješno deaktivirali 250 kilograma tešku bombu iz Drugog svjetskog rata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2019. u 17:48

City of Maribor on Drava coast, Slovenia, Image: 318803787, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia
Ilustracija / Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Maribor

Posebna policijska postrojba slovenske policije deaktivirala je u četvrtak popodne neeksplodiranu avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata, koja je prošlog tjedna otkrivena na gradilištu u blizini trgovačkog centra Europark mariborske Kliničke bolnice.

Bomba je nakon otkrića bila premještena u osam metara duboku jamu i osigurana za slučaj da se ne bi mogla deaktivirati, nego bi bila uništena na kontrolirani način.

Predstavnik policije Miran Šadl izjavio je da to, srećom, nije bilo potrebno jer su stručnjaci nešto prije 14 sati uspješno onesposobili oba upaljača na 250 kilograma teškoj bombi, s oko 120 kilograma eksploziva te da se oko 200 stanovnika iz okolice koji su u četvrtak ujutro bili preventivno evakuirani iz svojih domova mogu sigurno vratiti kućama.

U nedjelju će na isti način biti onesposobljena i druga avionska bomba nađena prošlog tjedna u Mariboru na lokaciji u blizini glavnog autobusnog i željezničkog kolodvora u drugom najvećem slovenskom gradu, pri čemu će biti potrebno preventivno evakuirati oko dvije tisuće ljudi iz radijusa 600 metara oko nalazišta budući da je taj dio grada gušće naseljen i da se radi o težoj bombi, teškoj oko 500 kilograma.

To nije prvi slučaj nalaska neeksplodiranih aviobombi u Mariboru na koji je 1944. i 1945. godine, kako navode mediji, palo oko 17 tisuća savezničkih bombi jer je grad bio strateški važan za Nijemce pred kraj rata i važno prometno čvorište.

Zato se procjenjuje da je pod zemljom još dosta neotkrivenih neeksplodiranih bombi jer se računa da je na stotinu bačenih bilo oko 1,5 posto onih koje nisu eksplodirale pri padu na zemlju.

Gradilišta u Mariboru po novim će propisima ubuduće zato još prije početka radova morati pregledati stručnjaci za minsko-eksplozivna sredstva kako bi se izbjegle situacije koje bi mogle ugroziti živote radnika na gradilištu i stanovnika u njihovoj blizini.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo