ZAGUBLJENO PISMO

OTKRIVENE POSLJEDNJA MOLBA ČOVJEKA KOJI JE U SMRT POSLAO MILIJUNE ŽIDOVA Kako je arhitekt holokausta molio za vlastiti život

12th April 1961: Nazi official Adolf Eichmann (1906 - 1962), with reference books piled high, prepares his case in his cell before his trial for war crimes during the Second World War. He was subsequently convicted of crimes against humanity having played a key role in the extermination of millions of Jews. (Photo by Central Press/Getty Images)
 Central Press / Getty Images / Reuters

Izrael je u srijedu objavio rukom pisanu molbu jednog od idejnih tvoraca holokausta Adolfa Eichmanna da mu se poštedi život pošto je na suđenju za ratne zločine u Jeruzalemu osuđen na smrt.

U pismu ondašnjem predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviju, Eichmann je rekao da je bio "samo sredstvo" nacističkih vođa odgovornih za ubojstvo šest milijuna Židova u Drugome svjetskom ratu.

- Nije istina da sam progonio Židove. Samo sam postupao po naredbama. Nisam bio odgovorni vođa te se ne smatram krivim.

Eichmann je svoju molbu za pomilovanjem pisao plavom kemijskom olovkom dva dana prije vješanja, a objavljeno je u isto vrijeme kad se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Iako je Eichmannova molba bila javnosti poznata od njegova suđenja u Jeruzalemu, pismo je tek nedavno pronađeno kada su se skenirali dokumenti radi digitalnog arhiviranja, objavio je glasnogovornik izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina.

Rivlin želi da dokument bude izložen u izraelskom memorijalnom centru žrtava holokausta Yad Vashemu. "Pismo nije viđeno u javnosti otkad je spremljeno u predsjedničk arhive", rekao je Rivlinov glasnogovornik.

Eichmann je jedan od idejnih tvoraca nacističkog plana za "konačno rješenje" i nadgledao je organizirane deportacije Židova u logore smrti poput Auschwitza. Nakon rata je pobjegao u Argentinu, ali su ga agenti Mossada pronašli, oteli i prevezli u Izrael. Osuđen je na smrt u svibnju 1962. godine. Molba za pomilovanjem mu je odbijena i obješen je u lipnju iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28