SLUČAJ GRUEVSKI

OTKRIVENO KAKO JE MAKEDONSKI PREMIJER POBJEGAO U MAĐARSKU Išuljao se iz svoje zemlje pod okriljem noći i zamaskiran ilegalno prešao granicu...

Skopje, Makedonija, 280414.
U Makedoniji su odrzani prijevremeni parlamentarni izbori, te izbori za predsjednika Republike.
Makedonska vladajuca stranka VMRO-DPMNE osigurala je treci uzastopni mandat na celu drzave, sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom Gjorgeom Ivanovom.
Nakon proglasenja rezultata, slavilo se na ulicama Skopja do kasno u noc.
Na fotografijama: premijer Nikola Gruevski.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / CROPIX

I dalje nije poznato čiju je putovnicu koristio jer mu je makedonska oduzeta, a bugarsku, kako tvrdi Sofija, nema

Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer, “išuljao” se iz svoje zemlje u Albaniju noću, sa šeširom na glavi i sunčanim naočalama, koristeći lažnu putovnicu.

Njegovo krajnje odredište bila je Mađarska, odnosno Budimpešta, gdje je sada i zatražio azil. Dakle, krijući se iza modnih dodataka, Gruevski je, pišu srpski mediji, ilegalno prešao makedonsko-albansku granicu i domogao se Tirane.

Sklonio se nakratko u mađarskom veleposlanstvu te prvim jutarnjim direktnim letom zbrisao put Budimpešte. Posada aviona navodno nije znala tko je putnik koji tijekom cijelog leta nije skidao sunčane naočale.

Ne zna se na koju je državu lažna putovnica glasila. Bugarske vlasti opovrgnule su navode da je koristio bugarski dokument, u nedostatku svog originalnog koji su mu makedonske vlasti oduzele prije nekoliko mjeseci. Mađarske vlasti zasad se suzdržavaju od komentara koji idu dalje od same potvrde da je Gruevski kod njih.

Za razliku od njih, Amerikanci nisu suzdržani. Prema pisanju Politica, iz State Departmenta poručili su da bi Gruevski kaznu zatvora trebao odslužiti kod kuće. Makedonske vlasti, pak, očekuju od Budimpešte da im ga izruči.

“Ne očekujemo da će Mađarska davati utočište osuđenim kriminalcima koji su naštetili makedonskim građanima”, poručili su iz vlade u Skoplju koja, kako tvrde, “vjeruje da se sve države članice EU pridržavaju istog principa vladavine prava”.

Albanska policija tvrdi da je Gruevski pobjegao u mađarskom diplomatskom automobilu

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je pobjegao iz svoje zemlje kako ne bi dospio u zatvor, koristio se mađarskim diplomatskim automobilom, priopćila je u četvrtak policija Albanije, zemlje kroz koju je prošao.

Nikola "Gruevski je napustio albanski teritorij 11. studenog 2018. oko 19.11 sati na graničnom prijelazu Hani i Hotit, gdje je ušao u Crnu Goru", navodi se u priopćenju glasnogovornika albanske policije poslanom medijima u Tirani.

Gruevski koji je premijersku dužnost obnašao od 2006. do 2016., putovao je "automobilom mađarskog veleposlanstva u Tirani s registarskim oznakama CD 1013A", dodaje policija.

Gruevski kojeg makedonsko pravosuđe traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog zlouporabe vlasti, pobjegao je u Mađarsku, članicu Europske unije, gdje je zatražio azil.

Mađarski premijer Viktor Orban se dosad pokazao kao saveznik Nikole Gruevskog. G. 2017. mu je pružio potporu u kampanji za općinske izbore u Makedoniji.

Zajednička im je i neprijateljska retorika prema američkom milijarderu madžarskog podrijetla Georgeu Sorosu zbog njegova pomaganja imigracije.

Mađarska vlada je rekla da će taj zahtjev za azil proučiti "isključivo s pravnog gledišta".

Glasnogovornik Orbanove stranke Fidesza je u srijedu ocijenio da je Gruevski "progonjen i ugrožen od lijeve vlade koja očito uživa potporu Georgea Sorosa".

Makedonski socijaldemokratski premijer Zoran Zaev pozvao je u srijedu Mađarsku da ne pruži "utočište kriminalcima" i da "poštuje međunarodnu praksu" uskraćujući azil osobi koja je osuđena u pravnoj državi i za kojom je raspisana međunarodna tjeralica.

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", ističe mađarska vlada u svom priopćenju.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE (desnica) Nikola Gruevski osuđen je u listopadu na žalbenom sudu zbog toga što se u privatne svrhe koristio mercedesom vrijednim 600.000 eura plaćenim javnim novcem.

Gruevski, protiv kojeg se vodi još pet sudskih postupaka, drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran. (Hina)

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo