CORBYN JE BIO ŠPIJUN ČSSR-A

OTOK SE TRESE NAKON ŠOKANTNOG OTKRIĆA TABLOIDA Je li šef britanske oporbe bio špijun ČSSR-a: 'Čvrsto podržava sovjetsku inicijativu za svjetski mir'

 
 REUTERS

Britanski mediji bave se ovih dana viješću da je vođa laburista Jeremy Corbyn u vrijeme hladnog rata surađivao s europskim komunističkim vladama kao doušnik. “Corbyn se sastajao s komunističkim špijunom te je zli režim izvještavao o akcijama britanske obavještajne službe”, tvrdi britanski tabloid Sun.

Corbyn se, prema pisanju tog lista, 1986. sastajao s čehoslovačkim špijunima koji su ga “odobrili” kao kontakt, a središnjica u Pragu je Corbynu dodijelila kodno ime COB.

Pokušaje da ga se diskreditira vođa britanskih laburista proglasio je besmislicama. “Priče o špijunaži pokazuju da se neki mediji boje Laburističke stranke”, komentirao je Corbyn koji je zastupnik u britanskom parlamentu od 1983. godine, a pod njim se britanska Laburistička stranka vratila ljevičarskoj ideologiji nakon što je neko vrijeme bila na političkom centru.

Stranka na čelu s Corbynom proteklih je mjeseci nekoliko puta pretekla torijevce i Theresu May, britansku vladu koja je zarobljena unutarnjim podjelama i raspravom o Brexitu te se nalazi usred teških i sudbonosnih pregovora s Bruxellesom. Čak je i premijerka Theresa May komentirala navode Suna pozvavši Corbyna da otvoreno progovori o svojoj prošlosti dok su se iz najviših konzervativnih krugova čuli komentari da je Corbyn “izdajica Britanije”.

To ne stoji

Stručnjaci su nakon pregledavanja dokumenata odbacili optužbe da je Corbyn bio špijun i da ga je na listu izvora uvrstio djelatnik čehoslovačke ambasade u Londonu. Radek Schovánek, češki stručnjak za dosjee čehoslovačke tajne policije, za list Guardian je izjavio da su optužbe neutemeljene. “Tvrdnje Jána Sarkocyja, bivšeg obavještajca izbačenog iz Britanije 1989. godine, da je regrutirao Corbyna su lažne. Isto vrijedi i za tvrdnje da je 80-ih iskoristio najmanje deset laburističkih zastupnika, među kojima i aktualnog ministra financija u sjeni Johna McDonnella te bivšega gradonačelnika Londona Kena Livingstonea”, rekao je Schovánek.

Konzervativni Sun je kao dodatak svojoj priči objavio dokumente tajne čehoslovačke policije StB (Státní bezpečnost), pronađene u državnom arhivu u Pragu. List navodi da se Corbyn sastao s čehoslovačkim špijunima najmanje tri puta.

“Njihov novi drug, koji je dobio kodno ime COB, čak je upozorio špijune iz istočnog bloka o djelatnosti britanske obavještajne službe. Tajni dosjei pokazuju da im je proslijedio materijal o uhićenju jednog Istočnog Nijemca, a stavljen je na listu agenata i izvora čehoslovačkih špijuna”, tvrdi Sun, pišući kako je u izvještajima iz 1986. navedeno da Corbyn ima “negativne stavove prema SAD-u i aktualnoj politici britanske konzervativne vlade”. Njegovi stavovi prema istočnom bloku su “pozitivni” i on podržava “sovjetsku inicijativu za svjetski mir”. “Dobro je obaviješten o ljudima povezanima s antikomunističkom djelatnošću, pokazuju dokumenti.

Povezali i Putina

Ti su dokumenti vrlo vjerojatno u rukama tajne službe Vladimira Putina”, napominje još Sun. Taj tabloid tvrdi da se, prema njihovim izvorima, Corbyn susreo s čehoslovačkim poručnikom Janom Dymičem najmanje tri puta. Iz dokumenata je također moguće zaključiti da su Corbynu prvo pristupili aktivisti Tony Gilbert i Sandra Hodgson, pripadnici ultraljevičarskog Pokreta oslobođenja u Velikoj Britaniji. Potom su se njih dvoje zajedno s Dymičem susreli s Corbynom u britanskom parlamentu 25. studenoga 1986. godine. U svom izvještaju Dymič je napisao da je Corbyn “pokazao interes za daljnje sastanke”.

U procjeni prvog sastanka u rubrici “Interesi, hobiji, ponašanje, prezentacija, karakterne crte” navodi se da je Corbyn vlasnik psa i ribice. Njegovo je ponašanje “rezervirano i uljudno, no povremeno i eksplozivno kada razgovor skrene na ljudska prava, iako sveukupno djeluje smireno i pribrano”, zapisao je agent. Zabilježena je i njegova tadašnja adresa, Finsbury Park u sjevernom Londonu. U memorandumu klasificiranom kao “tajna” i datiranom 9. prosinca u naslovu stoji “Jeremy Corbyn - kontakt uspostavljen”. U dokumentu iz siječnja 1987. navodi se da su ga tajni agenti u Pragu “odobrili” kao kontakt. Dva mjeseca poslije dobio je kodno ime. Idući sastanak, piše dalje Sun, održao se 3. srpnja u njegovu uredu. Potom je 24. listopada održan novi susret s ciljem da se “osnaže zajednički stavovi i produbi povjerenje”.

Stručnjak za hladni rat, profesor Anthony Glees iz Oxford Intelligencea, govoreći za Sun kritizirao je Corbyna. “Tvrdi da nije znao, ali svejedno je pokazao nevjerojatnu naivnost za nekoga tko želi voditi britansku vladu. Dokumenti pokazuju da je Corbyn kontaktirao s čehoslovačkim špijunima, znao on to ili ne”, izjavio je Glees, podsjećajući da su u vrijeme dok se Corbyn susretao s “diplomatima” iz ambasade u Londonu disidenti u Čehoslovačkoj bili na udaru i po zatvorima. “Čehe su zanimale osobe koje su bile protiv komunizma i koristili su Corbyna kako bi od njega dobili korisne informacije”, optužuje Glees koji nagađa da su prava meta možda bili političari koji surađuju s agencijama MI5 i MI6.

“Nisam James Bond”

Corbyn je osudio napise kao pokušaj da ga se ocrni. Sun je objavio priču još prošli tjedan, no maha je uzela tek ovaj tjedan nakon što su je prenijeli drugi konzervativni mediji poput Telegrapha, Daily Maila i Timesa. “Malo su pretjerali s bondovskim tonom”, izjavio je Corbyn, dodajući kako je “jasno o čemu je tu riječ”. Naime, u prvom članku koji je osvanuo u Sunu prenesene su Sarkocyjeve izjave da je Corbyn bio plaćeni doušnik. Taj bivši agent, koji danas živi blizu Bratislave, tvrdi da su drugim laburistima plaćali između 1000 i 15.000 funti za informacije.

No, Schovánek, čovjek koji je krijumčario zabranjenu literaturu sa Zapada u Čehoslovačku u vrijeme hladnog rata i bio vodeći disident za razliku od špijuna koji optužuje Corbyna, ističe da se skandalozne tvrdnje ne podudaraju sa službenim dokumentima. Nema referenci da su Corbyn i bilo koji drugi laburist bili regrutirani agenti, ističe. Za Guardian je objasnio da se ne slaže s političkim stavovima Jeremyja Corbyna, ali osjeća potrebu da ga obrani od optužbi bivšeg agenta čehoslovačke tajne policije. “Obavještajni kontakt je vrlo širok pojam i može značiti svašta”, objasnio je Schovánek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:33