NAVALI NARODE!

Ovako to izgleda kada nakon pet mjeseci izađete iz lockdowna: ‘Veliki korak prema slobodi!‘

U Britaniji su otvorene teretane, bazeni, knjižnice i zoološki vrtovi, a ponovo rade i trgovine
Prizor iz Londona
 Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

Ponašajte se odgovorno, pozvao je Boris Johnson Britance koji od danas ponovo mogu na terasu omiljenog puba. Neki su pubovi otvoreni neposredno nakon ponoći, veliki redovi zabilježeni su ispred trgovina širom zemlje, prenosi BBC. Navala na pubove je manja nego što bi se očekivalo s obzirom na loše vrijeme.

image
Daniel Leal-olivas/AFP
image
Glyn Kirk/AFP
image
Daniel Leal-olivas/AFP

Pubovi i restorani sada mogu posluživati piće i hranu na otvorenom, što je veliki korak u ublažavanju mjera lockdowna. Ponovo su otvoreni brijači i frizeri, koji su pretrpani rezervacijama tjednima unaprijed, jer su bili zatvoreni dulje od tri mjeseca. Otvorene su danas teretane, bazeni, knjižnice i zoološki vrtovi, ponovo rade trgovine. Dosad su radile samo one koje prodaju hranu i lijekove.

image
Adrian Dennis/AFP
image
Adrian Dennis/AFP
image
Adrian Dennis/AFP

Premijer Boris Johnson nazvao je ublažavanje ograničenja "velikim korakom naprijed na našem putu ka slobodi". Siguran sam da će to biti veliko olakšanje za vlasnike tvrtki koji su toliko dugo bili zatvoreni, a za sve ostale to je šansa da se vratimo nekim stvarima koje volimo i koje smo propustili, rekao je Johnson.

image
U Velikoj Britaniji otvoreni su pubovi, teretane, javni bazeni... Na fotografiji: Građani čekaju na otvaranje Nikovog dućana, s punim vrećicama izlaze iz Primarka, i jure prema spravama u tematskom parku Thorpe
AFP

No britanski premijer to neće proslaviti u pubu, iako je tako najavljivao: odgodio je pivo u pubu zbog žalovanja zbog smrti princa Philipa, supruga kraljice Elizabete.

Velika Britanija je dogovorila jasan raspored za ukidanje mjera, s obzirom na procijepljenost stanovništva. U ovom je trenutku više od 32 milijuna ljudi, odnosno 60 posto odraslih primilo prvu dozu cjepiva protiv Covida-19, prenosi AFP.

image
Glyn Kirk
image
Glyn Kirk

Britanija je zabilježila više od 4,3 milijuna oboljelih i preko 127.000 mrtvih od Covida, po čemu su među najpogođenijim zemljama svijeta. Johnson je rekao da će se vlada prilikom daljnjeg ublažavanja mjera voditi podacima, a ne datumima.

Po dosadašnjem planu, idući val ublažavanja je 17. svibnja, a sva bi ograničenja trebala biti ukinuta u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:06