NACIONALNA TRAGEDIJA

OVI PRIZORI SU OD DANAS POVIJEST U Notre-Dame je okrunjen Napoleon, Victor Hugo joj je posvetio roman, ispred nje je 'nulta točka' cijele Francuske

 
Notre-Dame noću
 Charles Platiau/File Photo / REUTERS

Nakon Eiffelovog tornja, u Parizu je Notre-Dame s dvanaest milijuna posjetitelja drugo najposjećenije mjesto i simbol Pariza. Crkva, Gospa od Pariza, druga je najposjećenija u Europi nakon Bazilike sv. Petra u Rimu.

Bila je mjesto značajnih događaja u francuskoj povijesti, pa je Napoleon 2. prosinca 1804. u katedrali okrunjen za cara, a u crkvi je bila i beatifikacija Ivane Orleanske. Masa ljudi okupila se u Notre-Dameu nakon smrti predsjednika Charlesa De Gaullea, Georgesa Pompidoua i Francoisa Mitterranda.

Prije devet godina dogodio se i šokantni događaj kada se u blizini oltara ubio Dominique Venner, pisac i povjesničar, blizak ekstremnoj desnici. Victor Hugo posvetio je crkvi roman 'Zvonar crkve Notre-Dame' koji je doživio uspjeh odmah nakon objavljivanja 1831. godine. Od tada generacije čitaju o ljubavi Quasimoda, grbavog zvonara i lijepe ciganke Esmeralde.

FILE PHOTO: A general view shows Paris' Notre Dame Cathedral from the banks of the River Seine July 30, 2009.   REUTERS/Benoit Tessier/File Photo
Benoit Tessier/File Photo / Reuters
Notre-Dame

Gradnja je započeta u 12. stoljeću, a tijekom godina katedrala je često restaurirana. Za vrijeme francuske revolucije Notre-Dame je bio devastiran, opljačkan i oštećen a tek 1801. ponovo se odvijaju crkvene aktivnosti.

The Notre Dame cahedral at sunset. It is historic Catholic cathedral, one of the most visited monuments in Paris, considered as one of the finest examples of French Gothic architecture., Image: 411713731, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Notre-Dame

Groblje ispred katedrale smatra se ”nultom točkom” cijele Francuske i od te se točke izračunavaju sve udaljenosti u zemlji. U samoj crkvi nalazi se i relikvija Isusove krune, kao i komadi Isusova križa.

The Notre Dame cahedral at sunrise. It is historic Catholic cathedral, one of the most visited monuments in Paris, considered as one of the finest examples of French Gothic architecture., Image: 416156211, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Katedrala Notre-Dame

U crkvi su i najveće orgulje u Europi, a katedrala je posvećena Blaženoj Djevici Mariji i sagrađena je na otočiću Ile de la Cité, na rijeci Seini.

FILE PHOTO: General view of Notre Dame Cathedral in Paris, August 22, 2014.     REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Charles Platiau/File Photo / REUTERS
Katedrala Notre-Dame

Turisti su se mogli penjati u zvonicima i na vrhu se pružao panoramski pogled na grad. Toranj je bio sagrađen 1860. godine, a prozori u unutrašnjosti su raskošno ocrtani slikama iz Starog zavjeta i prikazima Krista s apostola.

The Notre Dame is historic Catholic cathedral, one of the most visited monuments in Paris, considered as one of the finest examples of French Gothic architecture., Image: 412667370, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Katedrala Notre-Dame

Pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina.

- Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva.

- Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

- Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani "bourdon", najveće zvono, naziva se "Emmanuel".

- Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove.

- Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:00