FAMOZNI S-400

OVO BI MOGAO BITI KONAČNI KRAJ SAVEZNIŠTVA IZMEĐU AMERIKE I TURSKE Pokraj Ankare stigli prvi dijelovi moćnog ruskog raketnog sustava

 
Raketni sustav S-400
 Profimedia, Avalon Editorial

Prvi dijelovi ruskog sustava obrane od projektila S-400 dostavljeni su u petak Turskoj, članici NATO saveza, priopćilo je tursko ministarstvo obrane, što bi moglo voditi napetostima sa Sjedinjenim Državama koje su upozorile na moguće sankcije zbog dogovora.

Dijelovi sustava S-400 dostavljeni su u zračnu luku Murted nedaleko glavnoga grada Ankare, priopćilo je ministarstvo.

"Dostava ostalih dijelova sustava nastavit će se tijekom idućih dana", najavilo je tursko Vijeće obrambene industrije. "Kada sustav bude u cijelosti spreman, on će se koristiti na način na koji će to odrediti vlasti", dodali su.

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je nakon susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na susretu G20 prošloga mjeseca kako Sjedinjene Države ne namjeravaju nametnuti sankcije Ankari zbog kupovine sustava S-400. Trump je kazao kako se prema Turskoj nije postupalo pošteno, no nije isključio mogućnost sankcija.

Sjedinjene Države tvrde kako sustav S-400 nije usklađen s NATO-vom mrežom obrardoagn i dalje ne te kako može ugroziti borbene avione F-35, zrakoplove u čijoj izgradnji sudjeluje Turska i koje namjerava kupiti.

Uslijed mogućih američkih sankcija, Turska bi mogla biti isključena iz programa F-35, iako Erdogan odbacuje takvu mogućnost.

Washington je već započeo proces isključivanja Turske iz programa tako što je zaustavio obuku turskih pilota na zrakoplovima u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:38