OPET ZGROZILI SVIJET

'OVO JE DRUGA PORUKA SAD-u' Džihadisti objavili snimku likvidacije još jednog novinara

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2014. u 19:28

Steven Sotloff je otet u Siriji, a prilikom pogubljenja Jamesa Foleyja ISIS je prijetio da je on sljedeći

Militantna skupina Islamska država počinila je još jedno gnjusno ubojstvo novinara, nakon brutalnog pogubljenja Jamesa Foleyja koje je šokiralo svijet.

Naime, kako javljaju svjetski mediji, ekstremistički militanti na internetu su objavili snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Stevenu Sotloffu (31), koji je pisao za časopise Time i Foreign Policy.

Nestao je u Siriji prije godinu dana, no prošloga mjeseca pojavio se u stravičnoj video snimci odrubljivanja glave Jamesu Foleyju. Bio je odjeven u narančasto odijelo.

Tada su zaprijetili da će ubiti i Sotloffa ukoliko Sjedinjene Države ne prekinu sa zračnim napadima na njihove položaje u Iraku.

U video snimci brutalnog ubojstva objavljenoj u utorak sa naslovom "Druga poruka Americi", Sotloff se pojavljuje u sličnom narančastom odijelu prije nego što mu džihadisti odrube glavu.

Obama, vratio sam se

- Obama, vratio sam se. Vratio sam se zbog tvoje arogantne politike prema Islamskoj državi, unatoč našim ozbiljnim upozorenjima, govori militant IS-a na video snimci pogubljenja Stevena Sotloffa.

Prema pisanju američkih medija, na potresnoj video snimci Sotloff se kratko obratio Baracku Obami prije svoga tragičnog kraja.

- Siguran sam da točno znate tko sam ja i zašto sam ovdje. Obama, američka intervencija u Iraku trebala bi služiti očuvanju života i interesa američkih državljana. Kako to da osobno moram platiti cijenu tvog uplitanja u moj život?, mirnim glasom rekao je Sotloff dok je militant odjeven u crno držao nož pokraj njegove glave.

Kamera je potom okrenuta prema militantu koji kaže da će nožem likvidirati američke državljane sve dok Amerikanci budu bombardirali njihov narod. U sljedećoj sceni, kako pišu američki mediji, militant odrubljuje glavu američkom novinaru.

Kako pišu svjetski mediji, Sotloffov krvnik ista je osoba koja je ubila novinara Jamesa Foleyja. Riječ je o mladiću koji se naziva Jihadi John. Odrastao je u Londonu, sanjajući o reperskoj slavi, no Britaniju je ipak zamijenio Irakom pridruživši se zloglasnoj džihadskoj skupini.

Na fotografiji: Abdel-Majed Abdel Bary ili Jihadi John

Prošloga tjedna Sotloffova majka Shirley u video snimci objavila je apel u kojemu se izravno obraća čelniku ISIS-a Abu Bakru al-Baghdadiju, moleći ga da poštedi život njezinom sinu.

Zasad nema potvrde da je riječ o autentičnoj snimci, u kojoj je iznesena prijetnja likvidacijom jednog britanskog zatočenika, Davida Cawthornea Hainesa.

Amerika zaprepaštena likvidacijom

Sjedinjene Države kazale su u utorak da su zaprepaštene navodnim pogubljenjem drugog američkog novinara, Stevena Sotloffa, u Iraku.

Džihadisti Islamske države objavili su video snimku navodnog odrubljivanja glave 31-godišnjem slobodnom novinaru Sotloffu, otetom u Siriji u kolovozu 2013., prenio je ranije promatrački servis SITE.

Bijela kuća i State Department objavili su da američke obavještajne službe provjeravaju autentičnost snimke.

"Ako je autentična, zaprepašteni smo brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i prijateljima", priopćila je Bijela kuća. (H)

Izdvajamo