SULUDI ZAKONI

'PA ON SAMO JAKO VOLI NOGOMET, INAČE JE JAKO LJUBAZAN' Otišao na godišnji u UAE pa završio iza rešetaka jer je nosio dres Katara: 'To je kažnjivo'

 Profimedia, Panthermedia

Jedan je britanski nogometni navijač uhapšen i zadržan u pritvoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer je na utakmici nosio majicu reprezentacije Katara, piše Guardian.

Ali Issa Ahmad (26), navijač britanskog Arsenala koji živi u Wolverhamptonu, otputovao je u siječnju u Ujedinjene Arapske Emirate na godišnji odmor. Dok je bio tamo, dobio je ulaznice za utakmicu Kupa Azije između Katara i Iraka koja se odigrala 22. siječnja. Inače, čitav turnir odigrao se u Emiratima od 5. siječnja do 1. veljače, a prvakom je postao Katar.

Ahmad je na utakmici imao majicu Katara ne znajući da se takvo što u toj državi kažnjava novčanom i kaznom zatvora.

Nakon uhićenja, mladić je zadržan u zatvoru jer je, navodno, lagao o predstavnicima osiguranja, kazali su njegovi prijatelji.

Iz ambasade Velike Britanije izvijestili su da istražuju okolnosti uhićenja, a Foreign Office ponudio je pomoć.

Također, na stranici Foreign Officea postoji upozorenje koje kaže da su vlasti Emirata 7. srpnja 2017. objavile da je pokazivanje bilo kakve simpatije prema Kataru na društvenim mrežama ili u drugim oblicima komunikacije, kažnjivo djelo, a prekršitelji mogu biti kažnjeni novčano ili zatvorskom kaznom.

'Poštujte lokalnu tradiciju, običaje, zakone i religiju svo vrijeme boravka u zemlji. Određene su visoke kazne za stvari koje u Velikoj Britaniji nisu nelegalne', stoji na web stranici.

Sankcije za 'promoviranje' Katara povezane su s prekidom diplomatskih odnosa između dvije zemlje u svibnju 2017. Ujedinjeni Arapski Emirati optužili su, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Katar da potkopava sigurnost i stabilnost u regiji financirajući terorističke grupe.

Ahmadu je odobren jedan telefonski poziv 31. siječnja koji je ovaj iskoristio da nazove svog prijatelja Amera Lokieja koji je digao uzbunu.

- To je neizrecivo. Samo je otišao na nogometnu utakmicu dok je bio na odmoru. Kaže da su ga uhitili i pretukli nakon što su ga optužili da nosi majicu kojom se promiče Katar. Kad me nazvao, državni dužnosnici su sjedili kraj njega kako ne bi mogao previše reći. Nisu mu dali predugo govoriti, pa nisam posve siguran što se točno dogodilo, kazao je Lokie.

- Čini se da su ga nakon prvotnog uhićenja pustili, no policajci su ga u automobilu napali i optužili da promovira Katar. Nakon toga je otišao na policiju kako bi prijavio napad, pa je optužen za laganje o incidentu. Ne znamo što se dogodilo poslije jer je zadržan u pritvoru radi iznošenja lažnih tvrdnji o državnim dužnosnicima. Drže ga u mjestu zvanom Al Sharjar, kazao je Ahmadov prijatelj.

- On jako voli nogomet i stalno ide na nogometne utakmice. Inače je jako ljubazna i tiha osoba. Uvijek nastoji pomoći drugima. Kad smo razgovarali preko telefona, nije zvučao baš dobro. Zvučao je uplašeno i govorio jako polako, rekao je Lokie.

- Preklinjao nas je da učinimo bilo što pa smo kontaktirali Foreign Office i ambasadu. Ahmad je rekao da će nas ponovno nazvati, no otada se više nije javio. Još uvijek sam u šoku što je uopće uhićen zbog obične majice. Jako smo zabrinuti za njega. Ovo je jako ozbiljno!

- Analiziramo tvrdnje da je u pritvoru zadržan britanski državljanin. Ujedinjeni Arapski Emirati su država izgrađena na zakonima i poštovanju pojedinca. Sve tvrdnje o kršenju ljudskih prava uzimamo vrlo ozbiljno, bez obzira radi li se o našim državljanima ili nekome od milijun i 500 tisuća Britanaca koji nas posjete svake godine, kazali su dužnosnici Emirata.

Prošlog studenog se britanski znanstvenik vratio kući nakon što je sedam mjeseci proveo u zatvoru u Emiratima (uglavnom u samici) jer je bio optužen za špijunažu. Pušten je nakon što je primio posebno pomilovanje od vlasti Emirata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:40